Zopa wordt Bank | Huurders kopen straat | Duitsland Crowdfunding Barometer
Deze week staat voor mij in het teken van de Crowdfunding research week die we organiseren bij het European Center for Alternative Finance van de Universiteit Utrecht. Gelukkig nog wel tijd gehad om de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week samen te vatten.
Ik raakte geïnspireerd door een groep huurders in Den Haag die een straat woningen overnemen. Van corporatie naar coöperatie. Verder interessant nieuws uit het VK waar een van de eerste P2P/Marketplace platformen (Zopa) zich gaat ontwikkelen als next-generation bank.
Verder in deze nieuwsbrief een uitnodiging om als mijn gast mee te gaan met de Nederlandse delegatie naar een van de belangrijkste Europese bijeenkomsten van crowdsourcing en crowdfunding experts.
Veel leesplezier,
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.
Huurders in Den Haag kopen eigen straat
Het is altijd inspirerend om een groep personen tegen te komen die buiten de gebaande paden voor financiering (en organisatie) willen en kunnen denken. Een groep huurders uit de Roggeveenstraat in Den Haag sloegen de handen in elkaar om gezamenlijk hun huurhuizen over te kopen van de woningcorporatie die de huizen wilden slopen.
Moestuin als inspiratie
Het idee om de straat te kopen ontstond uit een ander project. Achter de huizen van de Roggeveenstraat lag een braakliggend terrein. Dit werd door de bewoners omgetoverd tot de prachtige biologische moestuin Het Welpje. Dit leverde inspiratie om na te denken of zij ook hun eigen huizen konden gaan beheren en opkopen.
Ingewikkelde deal van 2,5 miljoen euro
De groep huurders heeft er drie jaar over gedaan om de ingewikkelde deal van 2,5 miljoen euro voor elkaar te krijgen. Door actieve samenwerking van de gemeente Den Haag en de woningcorporatie is dit gelukt. De gemeente helpt bij de financiering via een erfpachtconstructie en de corporatie Haag Wonen kiest ervoor om slechts 50 procent van de marktprijs te rekenen voor de panden.
Van corporatie naar coöperatie
De bewoners hebben samen een zogenoemde wooncoöperatie gevormd. Deze vorm is sinds 2015 in de woningwet opgenomen. Een wooncoöperatie is een vereniging die haar leden in staat stelt om de door hen bewoonde woningen zelfstandig te beheren en te onderhouden. Meer informatie over een wooncoöperatie kan hier gevonden worden.
De bewoners betalen hun maandelijks huur aan deze vereniging. De gemeente en de woningcorporatie steunen dit initiatief omdat het aansluit op het beleid om te vertrouwen op de kracht van burgers zelf en het bijdraagt aan de cohesie in de buurt. Ook verwachten zij (en de bewoners zelf) dat de bewoners de noodzakelijke renovatie van de oude woningen rendabel zelf uit kunnen voeren.
Op weg met de wooncoöperatie
De bewoners zijn begeleid door Platform31. Zij hebben expertise opgebouwd over de juridische structuur van de wooncoöperatie die hiervoor is gebruikt. Ter inspiratie hebben zij hier ook een publicatie over uitgegeven: "Op weg met de wooncoöperatie"
CrowdDialog Europe in Athene dit jaar - Ga mee met de officiële Nederlandse delegatie
1x per jaar vind ergens in Europa CrowdDialog Europe plaats, een inspirerend event waar 400 crowdsourcing/funding experts samen komen om kennis te delen. Dit jaar vind het event plaats in Athene. Wil je er bij zijn? Meld je hier aan en dan kan ik je als gast gratis meenemen met de Nederlandse delegatie.
Europese Commissie
Het event is een van de weinig bijeenkomsten waar de medewerkers van de Europese Commissie (van DG Fisma to DG RTD) in formele, maar ook informele sessies bijeen zijn om kennis uit te wisselen met marktpartijen en onderzoekers.
Overleg Europese Commissie met 28 EU crowdfunding experts
Er zal ook een formeel overleg zijn met vertegenwoordigers uit alle 28 EU landen (nog incl VK dit jaar ;) over de kansen van alternatieve financiering voor het MKB. Ik zal zelf daar als Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig zijn.
Gratis toegangskaart voor delegatieleden Nederland
Om het event toegankelijk te maken worden er delegaties gevormd uit de verschillende landen. Ik zal zelf de Nederlandse delegatie leiden. Meld je aub aan via deze link en ik zorg er voor dat de toegang tot het event gratis is (excl. reis- en verblijfkosten natuurlijk).
Voordekunst haalt ruim half miljoen euro op in mei
In één maand is er meer dan een half miljoen euro gedoneerd op voordekunst.nl, het belangrijkste crowdfunding platform in Nederland voor creatieve en culturele projecten. Dit is de meest succesvolle maand van voordekunst.nl sinds de oprichting 6 jaar geleden.
145.000 donateurs
Via voordekunst.nl hebben sinds 2011 bijna 145.000 donateurs bijgedragen aan zo'n 2.500 campagnes en hiermee is ruim 14 miljoen euro gedoneerd aan cultuur.
Duitsland Crowdfunding Barometer 2017
In Duitsland wordt jaarlijks een onderzoek gedaan onder 1.000 personen naar e bekendheid met crowdfunding. Dit lijkt deels op het Nationaal Crowdfunding Onderzoek wat we in Nederland jaarlijks uitvoeren.
Goed bekend bij "digital natives"
Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de digitale native generatie (18-29 jaar) in Duitsland bekend is met crowdfunding. Meer dan 20% van deze groep heeft ook daadwerkelijk financieel bijgedragen aan een of meerdere projecten. Van alle onderzochte personen was dit slechts 11,7%.
Groei in bekendheid, begrip en deelname
Dit onderzoek wordt nu 3 jaar uitgevoerd en op alle categorieën waarop personen bevraagd worden (bekendheid met crowdfunding, begrip hoe crowdfunding werkt en daadwerkelijke participatie in projecten) laten allemaal een gestage groei zien.
Het rapport kan hier rechtstreeks gedownload worden (PDF).
Vacature (Crowdfunding) Beleidsadviseur AFM
Omdat er veel professionals deze nieuwsbrief ontvangen stuur ik deze vacature van de AFM ook mee. De AFM zoekt een nieuwe beleidsadviseur met affiniteit en interesse in de kapitaalmarkt, waaronder nieuwe (crowdfunding) wetgeving zoals MiFID II.
Tot 16 juni kan hier gereageerd worden.
P2P-lender Zopa wil "Next Generation" bank worden
Zopa, één van de oudste P2P/Marketplace Lending platformen in de wereld (gestart in 2005) heeft in de laatste investeringsronde £32 miljoen opgehaald om te transformeren naar "The Next Generation Bank".
Een interessante ontwikkeling van een industrie die zich juist altijd heeft afgezet tegen de bancaire sector, maar ook een logische stap in de volgende fase van professionalisering. Wanneer de Europese Bank tientallen miljoen gaat investeren via een online platform, dan wordt een hogere mate van governance en controle (vergunningen) verwacht.
Banking Light vergunningen
Als DNB/AFM hier slim op inspelen dan zorgen ze dat FinTech aanbieders via de DNF/AFM InnovationHub met een "Banking Light" vergunning voor een specifiek aantal diensten hiermee kunnen gaan experimenteren.
Banking is necessary, banks are not
Een van de uitspraken van Bill Gates schijnt al eens geweest zijn "Banking is necessary, banks are not". Wellicht dat we hier de eerste stappen hiervan zien.
Equity Crowdfunding Statistieken - CrowdCube & Seedrs grootste
Business Agent levert een handig tooltje om live zicht te krijgen op de Equity crowdfunding omzetten in het VK.
De laatste maanden zien we dat Seedrs en CrowdCube samen elke maand tussen de 60%-90% ophalen van alle equity crowdfunding deals.
Crowdfunding Research Week - Universiteit Utrecht
Volgende week meer informatie over de uitkomsten van de Crowdfunding research week. Geïnteresseerden kunnen hier de laatste versie van het programma downloaden.
Contact
Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)
Comments ()