Wat een jaar!

Wat een jaar!
Koningin Máxima op bezoek bij jaarcongres Stichting MKB Financiering

Na een druk, maar zeer positief jaar heb ik de afgelopen weken de tijd genomen voor mijn gezin, familie en vrienden. Nu Nederland deze week weer rustig opstart, kijk ik nog één keer terug op het afgelopen jaar voordat de drukte volgende week weer begint. Vanaf volgende week verschijnt er weer een "normale" nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen.

Belangrijkste nieuws:

  • Non-bancaire financiering is onmisbaar voor het mkb
  • 2023 was het jaar van inclusieve financiering
  • Community Finance - Gemeenschapsfinanciering
  • Medewerkersparticipatie
  • De toekomst van mkb financiering ligt in Europa
Adviesrapport Menno Snel - Gezant MKB-Financiering

Non-bancaire financiering is onmisbaar voor het mkb

Al meer dan tien jaar zet ik mij in om nieuwe financieringsvormen voor het mkb te stimuleren. De laatste jaren is dit proces echt in een stroomversnelling gekomen. In de beginperiode werd er jaarlijks slechts voor enkele miljoenen aan non-bancaire financiering verstrekt. Dit is nu gestegen naar ruim €5 miljard per jaar en zeker voor het kleinbedrijf (financieringen tot €1 miljoen) zijn deze aanbieders onmisbaar geworden in de economie.

Om dit proces te versnellen werd in 2018 Stichting MKB Financiering opgericht, waarbij werd ingezet op het verbeteren van de toegang tot financiering voor ondernemers en waarbij non-bancaire financiers en onafhankelijke adviseurs onmisbaar zijn. Daarom is ook hard ingezet op de noodzakelijke transities in de markt om een gelijk speelveld te creëren en door middel van (zelf)regulering de kwaliteit in de markt te verhogen.

Na 6 jaar lobbyen door SMF en steun van een groot aantal organisaties ben ik daarom ook erg trots dat de belangrijkste doelen waar SMF sinds haar oprichting zich voor inzet, nu ook opgenomen zijn als officieel kabinetsbeleid, waarbij ook de belangrijkste adviezen van het Nationaal Convenant MKB-Financiering zijn overgenomen.

Zo zal er vol ingezet voor op het beter ontsluiten en toegankelijk maken van de erkende non-bancaire financiers en onafhankelijke adviseurs (FinancieringsGids) en gaat er ingezet worden op het aanpassen van garantieregelingen en het aantrekken van kapitaal voor non-bancaire financiers.

Ik schreef hier afgelopen december een uitgebreide post over met alle details:

Ronald Kleverlaan on LinkedIn: 𝐊𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐣𝐟𝐭 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐧𝐠…
𝐊𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐣𝐟𝐭 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐧𝐠 𝐧𝐨𝐧-𝐛𝐚𝐧𝐜𝐚𝐢𝐫𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐞𝐧 𝐧𝐞𝐞𝐦𝐭 𝐚𝐚𝐧𝐛𝐞𝐯𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐒𝐌𝐅…

Nu de belangrijkste doelen voor SMF zijn bereikt en de noodzakelijke afspraken voor de transities voor de komende jaren zijn vastgelegd in het Nationaal Convenant MKB Financiering en nu onderdeel zijn van het Kabinetsbeleid, zal de rol van SMF op termijn ook gaan veranderen. Daarover later meer.

2023 was het jaar van inclusieve financiering

De aanwezigheid van H.M. Koningin Máxima was het hoogtepunt van het jaar van inclusieve financiering van Stichting MKB Financiering. Tijdens het congres hebben we een groot aantal organisaties een podium kunnen bieden. Koningin Máxima riep de aanwezige adviseurs en financiers op om zich meer in te zetten voor het toegankelijk maken van financiering voor álle ondernemers. Een terugblik op het congres:

Máxima roept op tot activisme - Code-V heeft 80 ondertekenaars
Wat een week! Vereerd om Koningin Máxima te mogen ontvangen op het jaarcongres “Mind the Gap” van Stichting MKB Financiering. Maar ook het tweede tekenmoment van Code-V was een groot succes. Meer dan 80 partijen committeren zich nu aan het verbeteren van de toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers. Ik

Daarnaast hadden we ook een heel succesvol jaar met Code-V Vrouwelijk Ondernemerschap waar nu ruim 100 organisatie zich bij hebben aangesloten om het financieren van vrouwelijke ondernemers te stimuleren. Bij de feestelijk 1-jarige bijeenkomst in december werden ook de resultaten van wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd over mogelijk oplossingen om obstakels weg te nemen:

  • Inclusieve communicatie tijdens financieringsaanvragen.
  • Gestandaardiseerde beoordelingsprocessen om vooroordelen te verminderen
  • Verantwoordingskaders voor eerlijke verdeling van financiering
  • Sterkere netwerken en mentorship voor vrouwelijke ondernemers
  • Trainingen om vrouwen te helpen zelfverzekerd financiering aan te vragen
  • Sterker allyship van mannen, die zich actief inzetten voor gelijke financieringskansen
  • Interventies waarbij investeerders en vrouwelijke ondernemers samenkomen, om elkaar beter te begrijpen en tot financieringsoplossingen te komen.
Code-V Vrouwelijk Ondernemerschap on LinkedIn: #codev #wingsma #codev #vrouwelijkondernemerschap #inclusievefinanciering…
🎉 Code-V viert 1-jarig jubileum met meer dan 100 partners voor inclusieve financiering! 🎉 Gisteren op 12/12 vierden we een dubbele mijlpaal: Code-V…

Ook heeft SMF afgelopen jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend met Dutch New Narrative Lab om een bredere groep van ondernemers toegang te geven tot financiering. Hierbij was ook Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) aanwezig die zich vanuit de politiek hiervoor inzet. Concreet gaan DNNL en SMF:

  1. Het bevorderen van een inclusieve ondernemersmarkt door politiek hierop te wijzen.
  2. Het integreren van inclusieve financiering binnen het Nationaal Convenant MKB-Financiering.
  3. Het vergroten en verspreiden van kennis over inclusieve financiering via congressen, workshops en trainingssessies.
  4. Het toegankelijker maken van de financieringsmarkt voor ondervertegenwoordigde groepen.
  5. Het ondersteunen van de oprichting van nieuwe investeringsfondsen en financiers die zich richten op het netwerk van DNNL.
Connecting Worlds, Building Bridges. SMF en Dutch New Narrative Lab ondertekenen samenwerking voor inclusieve financiering - Stichting MKB Financiering
Stichting MKB Financiering staat voor een betere toegang tot financiering voor állle MKB ondernemers. Dat hier nog veel winst staat te behalen voor ondernemend Nederland onderstreepte SMF voorzitter Ronald Kleverlaan op 10 februari met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst met het Dutch New Narrative Lab.Voordat de ondertekening samen met Ruben Brave (Founding partner DDNL) van DNNL plaatsvond, gaf Ronald Kleverlaan nog een korte presentatie over de noodzaak van inclusief financieren en de belangrijkste acties die hiervoor plaats moeten vinden:Ondernemers: Deel netwerken en ervaringen over financieren en steun elkaarInclusieve adviseurs: Meer adviseurs die de connectie kunnen leggen tussen ondernemers uit deze doelgroepen en het financiële ecosysteemInclusieve financiers: Financiers moeten zich richten op meer diversiteit binnen accountmanagement en risk-management. Daarnaast is het belangrijk dat er meer doelgroep fondsen opgericht gaan worden

Community Finance - Gemeenschapsfinanciering

De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in de verder ontwikkeling van "gemeenschapsfinanciering". In 2018 schreef ik hier al een uitgebreid opiniestuk over in Trouw en afgelopen jaar heb ik hier via verschillende internationale onderzoeken verder aan bijgedragen.

Publieke, private en community financiering

Afgelopen 4 jaar hebben we modellen ontwikkeld voor organisaties die historisch erfgoed willen (her)ontwikkelen en hebben deze modellen in verschillende Europese steden getest. Daarbij hebben we ca. 100 projecten in kaart gebracht en op basis daarvan innovatieve bedrijfsmodellen, governance-structuren en financieringsoplossingen ontwikkeld en getest. Een samenvatting hiervan kan hier gevonden worden:

HUB-IN | Business, Financing & Governance Models for Heritage-Led Regeneration - CrowdfundingHub
Heritage-led regeneration requires financing, suitable business models and good governance. Published in February, 2022, this guide provides readers with business, financing and governance models across Europe. The road ahead lead to HUB-IN places that have ignited innovation and entrepreneurship, while preserving their unique cultural, social and environmental identities and values.
Een van de vele artikelen die verschenen naar aanleiding van het onderzoek

Medewerkersparticipatie

Bij de Universiteit Utrecht hebben we ook afgelopen jaar ons weer gericht op de kansen van medewerkersparticipatie. We constateerden dat er sinds 2023 een kleine toename is en dat op dit moment 17% van de bedrijven een bepaalde vorm van medewerkersparticipatie aanbiedt.

We concludeerden verder ook dat de belangrijkste drempels op dit moment de onbekendheid is over de mogelijkheden bij medewerkers en ondernemers, de fiscale belemmeringen en de waardebepaling van de aandelen.

Daarbij zijn er internationaal ook interessante best-practises, zoals het Employee Ownership Trust (EOT) voor bedrijfsovernames naar het personeel in het Verenigd Koninkrijk. Via een EOT kunnen ondernemers het bedrijf verkopen aan een "Trust" waar uiteindelijk de medewerkers eigenaar van worden.

Door de gestandaardiseerde structuur zijn fiscale regelingen en overnamefinanciering eenvoudig beschikbaar geworden en wordt op dit moment al bijna 1 op de 10 bedrijven bij verkoop volledig overgedragen aan het eigen personeel.

Medewerkersparticipatie in bedrijven toegenomen, maar nog steeds relatief onbekend
Het aantal bedrijven dat aan medewerkersparticipatie en winstdelingen doet neemt langzaam toe, aldus onderzoekers van de Utrecht University School of Economics (U.S.E).
Bezoek aan Europese Commissie met nationale Fintech/Crowdfunding brancheorganisaties

De toekomst van mkb financiering ligt in Europa

De komende jaren zullen steeds meer afspraken in Europees verband gemaakt gaan worden. Hoewel dit soms bureaucratisch aanvoelt, levert het uiteindelijk ook veel voordelen op als het goed wordt opgepakt.

Een goed voorbeeld zijn de ontwikkelingen rond crowdfunding. Sinds een jaar geleden is nu Europese wetgeving verplicht. Dit heeft in 2023 best veel tijd en geld gekost voor aanbieders, maar het zorgt wel voor een professionalisatie van de sector en consolidatie van het aanbod. Ook wordt het eenvoudiger om internationaal uit te breiden. Op dit moment hebben 200 platformen deze vergunning ontvangen, waarmee ze in heel Europa actief mogen zijn. Op dit moment worden al 17% van de investeringen over grenzen heen gedaan, blijkt uit een actueel rapport van de Europese toezicht houder ESMA.

Ook nieuwe wetgeving rond digitale veiligheid (DORA), Open Finance (FIDA), AI wetgeving zal steeds vaker gezamenlijk vanuit Europa ontwikkeld worden, waarmee er snel duidelijkheid komt voor financiers.

Om er voor te zorgen dat de Nederlandse belangen wel goed behartigd worden, zal daarom ook actief samengewerkt moeten worden in Europa om dit pro-actief bij te sturen. Voor ondernemersnetwerken, maar ook voor de non-bancaire financiers zal het dan ook belangrijk worden om zich hier goed te laten vertegenwoordigen.

Contact

Meer weten over community finance, gemeenschapsfinanciering en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Ik geef regelmatig lezingen, workshops en inspiratiessessies voor management teams of op congressen.

Interesse?
Neem contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).