Waarom crowdfunding vertraagd in Nederland en impact Brexit op Alternatieve Financiering in EU
Veel nieuws vlak voor de zomer. In Nederland ging het vooral over de minder snelle groei van de sector. Waarom is dit? Vanuit het buitenland mooie voorbeelden van Community Finance voor een lokale whiskey stoker en ik heb mijn visie mogen geven over de impact van Brexit op de markt van Alternatieve Financiering in Europa.
Verder achter de schermen druk bezig met een nieuw boek, een groot onderzoek naar de nieuwe rol van financieel adviseurs voor Alternatieve Financiering en het afronden van het Nationaal Crowdfunding Onderzoek 2016.
Veel leesplezier dit weekend met de belangrijkste artikelen over crowdfunding van de laatste periode! Deel deze nieuwsbrief gerust via social media of andere kanalen of forward hem naar personen die de inhoud mogelijk ook interessant vinden.
Ronald
Nieuws uit Nederland
Crowdfinance in Nederland groeit nog 10%, rest van de markt sterker?
Afgelopen jaren is de crowdfundingmarkt explosief gegroeid en verdubbelde het opgehaalde bedrag nog jaarlijks.
Uit de laatste cijfers van Crowdfinance (leningen en aandelen) lijkt dat de groei minder snel gaat. In de afgelopen 2 kwartalen was de groei 9% en 10% in vergelijking van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Ook uit cijfers van Douw&Koren over de hele crowdfundingmarkt, lijkt het er echter op dat de groei door zet. Werd er in eerste helft van 2015 nog 49 miljoen euro opgehaald, in eerste helft van 2016 was dit 86 miljoen euro, alsnog bijna een verdubbeling. Vergeleken met 2e kwartaal 2015 was de groei echter slechts 10%.
Belangrijkste reden is de stabilisatie van de groei in Crowdfinance, wat 80% van de marktomvang is. Deze markt is de laatste jaren niet voldoende professioneler geworden. Belangrijkste oorzaak zijn de financieel adviseurs die niet voldoende kennis hebben om ondernemers werkelijk op weg te helpen met alternatieve financiering.
Vergeleken met omringende landen loopt Nederland de kans haar positie als voorloper te verliezen hierdoor.
Seedrs breid uit naar Europa via Amsterdam
Seedrs is al jaren een van de belangrijkste Equity Crowdfunding platformen in de UK. Deze week kondigden zij aan om ook in Europa actief te gaan worden en te gaan starten vanuit Amsterdam.
Nadat Symbid jarenlang het enige equity crowdfunding platform was, hebben nu in korte tijd 2 internationale equity crowdfunding platformen aangekondigd om via Amsterdam uit te willen breiden op de Europese markt. Naast Seedrs is Eureeca namelijk ook net van start gegaan.
Als reden wordt genoemd de vele kennis rond crowdfunding in Nederland in vergelijking met omliggende landen. Dit blijkt ook uit ons eerdere onderzoek (Current State of Crowdfunding in Europe), waar Nederland na de UK de best ontwikkelde markt lijkt te hebben.
Amsterdam lijkt in dit opzicht steeds meer een kans te krijgen om de centrale hub te worden in het Europese crowdfunding landschap.
Internationaal
FCA wordt kritischer op UK Crowdfunding sector
De UK toezichthouder is afgelopen week met een rapport gekomen over de UK Crowdufnding industrie. Er wordt gehint op strenger toezicht.
Binnen de sector wordt serieus rekening gehouden met het feit dat FCA strengere regelgeving gaat eisen voor bescherming van investeerders bij bijvoorbeeld Equity Crowdfunding.
Enkele van de mogelijke aanpassingen die de FCA mogelijk gaat introduceren zijn:
- Meer inzicht in defaults
- Duidelijk aangeven hoeveel geld er opgehaald is van nieuwe investeerders (nu wordt vaak al toegezegd geld meegenomen in de overzichten)
- Mogelijke aangepaste due-diligence standaarden voor equity based crowdfunding
Strand hebben? Dan crowdfund je er gewoon één
In de categorie bijzondere cases: In Nieuw-Zeeland hebben een groep omwonenden een strand via crowdfunding aangekocht.
In het zuiden van Nieuw-Zeeland ligt een prachtig, paradijselijk wit strand. Er was alleen één nadeel: het was in privéhanden. Maar daar wist de lokale krant een oplossing voor: ze riepen omwonenden op om het strand gezamenlijk te kopen via crowdfunding.
In totaal werd er 1,6 miljoen euro opgehaald. Met 400.000 euro aanvullende financiering vanuit de overheid was er voldoende opgehaald om het strand aan te schaffen. Afgelopen week werd het strand officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaren.
Nieuwe Europese lobby organisatie voor Fintech: "European Fintech Alliance"
Afgelopen week werd in Berlijn de European Fintech Alliance gestart, een organisatie om de belangen van de Fintech industrie te behartigen, waarbij de . Opvallend is dat het geen initiatief vanuit de branche is, maar gestart is door 2 PR/lobby organisaties uit Duitsland.
Dit initiatief komt naast het internationale Global Fintech Association, de nationale Fintech organisaties (zoals Holland Fintech in Nederland) en de vele specifieke brancheverenigingen voor crowdfunding (zoals European Crowdfunding Network en Nederland Crowdfunding).
Op dit moment lijken het aantal nieuwe brancheverenigingen uit de grond te schieten. Het is goed voor de sector dat zij zich verenigen, maar te veel fragmentatie is ook niet goed.
246 P2P Leen platformen in China gesloten
P2P leen platformen groeien al jaren erg snel in China. Eind vorige maand waren er 2349 (!) kleine en grote platformen actief in China. Het is dan ook geen verrassing dat er geregeld schandalen aan het licht komen. Begin dit jaar werd een grote fraude bekend bij Ezubao waar ruim $7 miljard gefraudeerd was. Nu is bekend geworden dat afgelopen 6 maanden er in totaal 246 platformen gesloten zijn.
In Europa is de groei minder extreem en vallen de P2P platformen in alle lidstaten onder toezicht van de toezichthouders, maar ook hier is een discussie gaande over de bescherming van de individuele investeerders (consument) versus ruimte bieden aan alternatieve financiers.
Eerste Community-Owned Whisky Distillery haalt 2,5 miljoen op #CommunityFinance
Een mooi voorbeeld hoe Community Finance in de praktijk kan werken. Glen Wyvis Distillery heeft £2.5 miljoen opgehaald via 2.500 investeerders die hiermee samen volledig eigenaar zijn van deze microdistillery.
Om er voor te zorgen dat het een lokaal initiatief blijft zijn er 2 soorten aandelen uitgegeven. A-aandelen waarmee 6 bestuurders kunnen worden benoemd en B-aandelen waarmee 3 bestuurders kunnen worden benoemd. De A-aandelen kunnen alleen gekocht worden door bewoners met dezelfde postcode. Overige investeerders krijgen B-aandelen.
Het is daarnaast de bedoeling dat het 100% gaat draaien op duurzame energie. Proost!
Impact van Brexit op Alternatieve Financiering platformen in Europa
Afgelopen week verscheen een uitgebreid artikel over de verwachtingen van Brexit op de Alternatieve Financiering markt in Europa op het Amerikaanse blog Crowdfund Insider.
Als expert werd mij gevraagd om mijn visie en verwachtingen hierover ook te geven. Ik heb aangegeven dat vooral het verliezen van de MiFID licentie een grote beperking op kan leveren voor UK platformen om haar diensten aan te bieden in de rest van Europa.
£19 miljoen equity crowdfunding toezeggingen in 3 dagen
Steeds grotere investeringsronden worden gefinancierd via equity crowdfunding. Revolut wilde via CrowdCube £1 miljoen ophalen binnen een "traditionele" VC ronde van £7 miljoen, maar kreeg aan voorinschrijvingen al £19 miljoen toegezegd.
Crowdcube heeft £50m aan toezeggingen voor eigen investeringsronde
Ook crowdfunding platformen zelf staan in de belangstelling van investeerders.
CrowdCube heeft eerder al ruim £12 miljoen opgehaald bij o.a. 500 crowd investors via haar eigen platform en heeft nu in een nieuwe ronde al £50 miljoen aan toezeggingen ontvangen.
Op dit moment zijn de grote crowdfunding platformen in Europa de oorlogskas aan het vullen en het is te verwachten dat steeds mer platformen in de komende periode agressief gaan uitbreiden in de verschillende landen in Europa.
Comments ()