Vandaag start Europese crowdfunding wetgeving! Of toch niet? | Let op! Geld lenen levert geld op | Deel mkb krijgt problemen met aflossen belastingschuld | Onderzoek Business Angels door Techleap

Vandaag gaat officieel de nieuwe Europese Crowdfunding wetgeving van start. Probleem is echter dat de Europese toezichthouders ESMA en EBA tot het laatste moment hebben gewacht om de laatste details bekend te maken, waardoor nu nog geen enkel platform aan de voorwaarden voldoet. Bestaande platformen hebben nu 12 maanden om alsnog aan deze voorwaarden te voldoen. In deze nieuwsbrief een uitleg over de huidige status en vooruitblik naar de komende 12 maanden.

Daarnaast bespreek ik een rapport van ABN Amro waaruit blijkt dat een aantal sectoren grote problemen krijgen om de komende 5 jaar hun belastingschuld te betalen.

Ook aandacht voor het nieuwe onderzoek en een survey van Techleap naar beweegreden van business angels om in jonge startups (pre-seed en seed) te investeren. Doordat VCs opschuiven naar steeds grotere transacties er meer behoefte dan ooit aan investeringen door business angels. Wat is de motivatie van business angels en hoe kunnen we meer privaat kapitaal aantrekken voor startende bedrijven? Daar gaat het onderzoek over.

Artikelen deze week:

  • Europese Crowdfunding wet vandaag van start. Of toch niet?
  • Deel mkb krijgt problemen met aflossen belastingschuld
  • Investeringen (pre-)seed in startups lopen terug. Onderzoek Techleap naar motivatie business angels
  • Let op! Geld lenen levert geld op
  • Gratis training bewonersinitiatieven voor financieren vastgoed

Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

EBA Technical Standards

Europese Crowdfunding wet vandaag van start. Of toch niet?

Een historische dag. Vanaf vandaag treed de Europese crowdfunding wetgeving in werking. Hiermee wordt crowdfunding een onderdeel van de Europese Kapitaalmarktunie, sluiten de randvoorwaarden aan bij andere financiële sectoren waardoor cofinanciering eenvoudig gaat worden en wordt crowdfunding in alle Europese landen onder dezelfde voorwaarden mogelijk.

Voor mij persoonlijk ook een bijzondere mijlpaal, nadat we in 2012 met een aantal voorlopers in de markt een eerste opzet voor een Europees crowdfunding framework hebben opgesteld en in de jaren er na vanuit het European Crowdfunding Network hier de lobby voor hebben gevoerd.

Valse start

Helaas zal er de komende periode nog weinig aandacht aan worden besteed, omdat er nog geen enkel Europees crowdfunding platform aan de nieuwe voorwaarden voldoet!

De reden hiervoor is dat de Europese toezichthouder (ESMA) pas vandaag (!) de laatste details bekend zal gaan maken over de regelgeving. Dit betekend dat de nationale toezichthouders (zoals in Nederland de AFM) pas vanaf morgen het aanvraagtraject voor kunnen bereiden voor nieuwe of bestaande crowdfunding platformen.

Voor aankomende maandag staat een overleg gepland tussen de AFM en de crowdfunding platformen om dit zo snel mogelijk op te pakken, maar het zal voor de AFM en de platformen een drukke 12 maanden gaan worden. Na 10 november 2022 moeten platformen namelijk een vergunning hebben of anders hun deuren sluiten.

Twee weken geleden schreef ik nog uitgebreid over de openstaande vragen waar nog antwoord op gegeven moet worden. Daar zal dan meer over duidelijk zijn, maar nog steeds zullen er de komende maanden vragen opkomen waar ESMA nog een toelichting op moet geven. Uiterlijk 10 mei 2022 moet ESMA de laatste details bekend gemaakt hebben volgens de afspraken tussen de Europese Commissie en ESMA.

Vacature ESMA - ECSP monitoring

ESMA heeft hiervoor gisteren (!) een vacature open gezet voor een senior beleidsmedewerker (standplaats Parijs). Deze persoon zal o.a. controleren of de ECSP wetgeving door alle toezichthouders op dezelfde manier wordt ingevoerd, maar zal ook vragen van nationale toezichthouders en de marktpartijen moeten gaan beantwoorden over de details van de crowdfunding wetgeving blijkt uit de vacature omschrijving.

Het zal dan ook nog wel even duren voordat deze persoon is aangesteld. het goede nieuws is wel dat er daarna een aanspreekpunt is voor de sector en toezichthouders en dat er wellicht in het vervolg eerder een reactie richting de markt wordt gegeven en in ieder geval de deadline van 10 mei 2022 halen.

Geïnteresseerden voor de vacature kunnen zich tot 29 november hier aanmelden.

EBA: Voorwaarden portfolio beheer leningen + "stroppenpot" voor defaults

Een deel  het toezicht is overgedragen aan de EBA. Gisteren zijn door EBA de definitieve voorwaarden bekend gemaakt over het beheer van portefeuilles en de inrichting van een "stroppenpot" om defaults op te vangen, wanneer crowdfunding platformen voor zo een model kiezen (tot nu toe heeft nog geen enkele Nederlands platform dit gedaan):

"The European Banking Authority (EBA) published today its Final Report on draft Regulatory Technical Standards (RTS) specifying the information that crowdfunding service providers offering individual portfolio management of loans shall provide to investors in relation to the method to assess credit risk, and on each individual portfolio.
The draft RTS also specify the policies, procedures and organisational arrangements that crowdfunding service providers shall have in place in relation to any contingency fund they may offer to investors.

In de voorwaarden wordt specifiek ingegaan op welke manier de risico's op individueel projectniveau, maar ook op portefeuille niveau transparant gemaakt moet worden voor de individuele investeerder.

Alle details: "Final report - Draft regulatory technical standards on individual portfolio management of loans offered by crowdfunding service providers under Article 6(7) Regulation (EU) 2020/1503"

Bron: ABN Amro rapport belasting druk bedrijven
Deel mkb krijgt problemen met aflossen belastingschuld

Deel mkb krijgt problemen met aflossen belastingschuld

Ruim 10 procent van de ondernemers heeft vanwege de lockdowns een belastingschuld opgebouwd. Die schuld is tot en met augustus van dit jaar opgelopen naar 18,3 miljard euro. Dit is 2,4 miljard euro meer dan een eerder onderzoek van ABN Amro in mei 2021.

10% ondernemers heeft uitstel belasting aangevraagd

Tijdens corona konden ondernemers uitstel van belastingbetaling aanvragen. Ruim 10 procent van de ondernemers heeft daar gebruik van gemaakt. Dat belastinguitstel liep 1 oktober af en ondernemers moeten vanaf 1 oktober 2022 binnen vijf jaar de belastingschuld aflossen.

Ongelijk verdeeld tussen sectoren

Voor diverse branches staat de belastingschuld gelijk aan een of meer jaarwinsten. Zo heeft 44 procent van de restaurants een belastingschuld opgebouwd die inmiddels gelijk is aan bijna twaalf keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019. Deze schuld moet in 60 maanden worden terugbetaald, zodat 20 procent van de maandelijkse bedrijfswinst moet worden afgestaan.

Het complete rapport is hier te downloaden: "Belastingschuld bedrijven is flink toegenomen (08 november 2021)"

Kleine financieringsrondes (pre-seed + seed) lopen terug
Investeringen (pre-)seed in startups lopen terug. Onderzoek Techleap naar motivatie business angels

Investeringen (pre-)seed in startups lopen terug. Onderzoek Techleap naar motivatie business angels

Hoewel de investeringen in snelgroeiende bedrijven door VCs en private equity de afgelopen jaren hard zij gegroeid, komt dit vooral door investeringen in een late fase van de onderneming, waarbij het gaat om transacties van enkele tientallen of honderden miljoenen euro's.

Techleap merkt nu op dat door het opschuiven van VCs en ROMs naar steeds grotere transacties, de (pre) seed financiering van startende bedrijven opdroogt. Daarbij wordt opgeroepen om investeren in startups door business angels aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de introductie van een regeling zoals de  Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS) in het VK, waarbij fiscale voordelen worden geboden aan risico investeringen in de vroege fase.

Vergelijkbare regelingen in Europa

Techleap zou daarnaast ook kunnen kijken naar het Vriendenaandeel of Tax Shelter in België, of  de INVEST regeling in Duitsland of vergelijkbare regelingen in 10 Europese landen.

Nieuwe regeling aansluiten bij digitale platformen (crowdfunding)

Het is daarbij belangrijk om ook de nieuwe digitale platformen (crowdfunding) mee te nemen. De SEIS regeling bijvoorbeeld wordt gepromoot door equity crowdfunding platformen in het VK en is hier heel succesvol.

Er is al in 2018 een uitgebreid (academisch) onderzoek gedaan naar de Europese fiscale regelingen voor crowdfunding investeringen die de moeite waard is om door te nemen: "Crowdfunding  tax  incentives  in  Europe:  A  comparative analysis "

Survey Techleap

Om de behoeften van business angels in kaart te brengen is Techleap een onderzoek gestart.

Meedoen (15 vragen / 6 minuten) kan via deze link: Techleap onderzoek "Angel incentive".

Let op! Geld lenen levert geld op

Let op! Geld lenen levert geld op

Geld lenen kost geld? Voor consumenten wordt deze slogan gebruikt als waarschuwing. Voor veel ondernemers geldt echter het tegenovergestelde: Lenen levert geld op. De kennisblog van SMF gaat hier deze week dieper op in, met een waarschuwing om altijd voorzichtig en realistisch te blijven.

Waarom?
Als met het geleende geld een rendabele investering wordt gedaan, levert die investering geld op, letterlijk. Als de opbrengst groter is dan de kostprijs van de financiering, is het zinvol te lenen en dat geld te investeren. Dus gewoon DOEN. Immers, vanuit het perspectief van rendement is het verstandig om een investering met geleend geld te realiseren, als het rendement van de investering groter is dan de kosten van de financiering.
Is er een keerzijde?
Natuurlijk, er is een keerzijde. De redenering is alleen cijfermatig. Ze gaat voorbij aan de risico’s en mogelijke nadelen van financieren. Maar de conclusie is wel heel duidelijk: de slogan van de overheid geldt voor consumptief lenen, niet voor zakelijk lenen: zakelijk geld lenen levert geld op als de kostprijs van de financiering lager is dan het rendement van de investering.

Meer weten?

Volg de blogs van Stichting MKB Financiering. Daarin vind je tips over het wat en hoe van ondernemingsfinanciering en de veranderingen in het financieringslandschap.

Met name jonge en kleine bedrijven kunnen tegenwoordig voor financiering goed terecht bij de nieuwe, non bancaire financiers. Op de website van SMF tref je een overzicht aan van de financiers die het Keurmerk Erkend MKB Financier hebben.

Vind je het moeilijk een keuze uit al die financiers te maken? Vul dan 8 vragen in in de SMF verwijstool en krijg een bij jou passende selectie gepresenteerd.

Gratis training bewonersinitiatieven voor financieren vastgoed

Social Enterprise NL, LSA en KNHM organiseren in het kader van het project Social Finance for Community Based Social Enterprises een trainingsprogramma voor ondernemende bewonersintiatieven.

Pitchen voor Impact

Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact voor bewonersinitiatieven wordt gewerkt aan de business case rondom vastgoed, zodat de bewonersinitiatieven een beter onderbouwde aanvraag bij een financier kunnen neerleggen.

Aanmelden kan via de website of het aanmeldformulier.

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en nieuwe businessmodellen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).