Toekomst van P2P-lenen & Equity Crowdfunding | Strengere regels branchevereniging Duitsland

Deze week twee langere samenvattingen (onderaan de nieuwsbrief) over de toekomst van P2P-lenen (Marketplace Lending) en Equity Crowdfunding.

Verdere enkele interessante cases van crowdfunding voor een moskee, bierhotel, hongersnood in Somalië en de sluiting van een kolencentrale in Amsterdam.

Is deze mail doorgestuurd? Aanmelden kan hier.

Veel leesplezier,

Ronald

Bewoners en boeren kopen natuurgebied en nemen beheer over

Natuurliefhebbers en boeren kopen samen een nieuw te vormen natuurgebied in het Binnenveld, het landelijk gebied tussen Ede en Wageningen. Ze nemen de honderd hectare weidegrond (140 voetbalvelden) over van de provincie Gelderland.

Coöperatie neemt publieke taak van beheer over
De coöperatie waarin burgers en boeren in verenigd zijn, is van plan om het benodigde bedrag via sponsoren en crowdfunding in de lokale gemeenschap op te halen.

Daarnaast zullen zij structureel voor het onderhoud gaan zorgen van het natuurgebied en op deze manier de publieke taak van de overheid overnemen. Boeren verwachten aanvullende inkomsten vanuit natuursubsidies om dit te kunnen financieren.

Right to Challenge
Bovenstaande initiatieven zullen vaker voorkomen wanneer de Right to Challenge (het Recht om Uit te dagen) vaker ingezet gaat worden. De kern van de aanpak is dat een groep (georganiseerde) bewoners taken van gemeenten kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan. De relatie tussen overheid en bewoners verandert zo in een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat hier positief tegenover en heeft er een uitgebreid artikel over geschreven.

Duitse Crowdfunding branchevereniging kondigt strengere interne regels af

De Duitse branchevereniging (German Crowdfunding Association) heeft intern voor haar leden strengere regels afgesproken met betrekking tot transparantie.

Ik heb eerder al aangegeven dat de groei van de Duitse crowdfunding markt aan het vertragen is, o.a. door gebrek aan vertrouwen in de markt. De branche hoopt op deze manier weer vertrouwen terug te winnen.

Crowdfunden om Hemwegcentrale te sluiten?

Afgelopen week bood Vandebron aan Nuon 1 miljoen euro om de kolencentrale aan de Hemweg te sluiten (Nuon wil de centrale namelijk sluiten). Vlak daarna verdubbelde de Gemeente Amsterdam het bod. Ook Tony Chocolonely wil hier een miljoen eurp aan bijdragen, zodat ze het gebouw om kunnen bouwen tot een chocoladefabriek.

55 miljoen
Nuon gaf aan dat het bod te laag was, maar staat open om hier verder over te praten. Hoewel ze wel hoog inzetten en aangeven dat de centrale een marktwaarde heeft van 250 miljoen euro, geven ze echter aan ook tevreden te zijn met 55 miljoen euro voor een goede regeling voor het personeel en ontmanteling van de centrale.

Financiering via crowdfunding?
Via een online petitie hebben al ruim 36.000 personen het initiatief ondertekend. Als deze personen ook financieel bij gaan dragen dan moet er zeker voldoende geld opgehaald kunnen worden om deze vervuilende centrale aan de rand van de stad te sluiten!

De toekomst van cultuurfinanciering is privaat

Politiek gezien is cultuur niet meer heilig. Mooi stuk van Roy Cremers (Directeur Crowdfunding platform Voordekunst.nl) over de verschuiving van financiering van cultuur van overheid naar de private sector.

"Zowel aan de producerende kant als aan de kant van financier, moeten we het hebben van het private initiatief."

Crowdfunding past goed in deze trend en vraagt aan culturele ondernemers ook een verandering in mentaliteit om te bedenken wat je kunt betekenen voor de (private) financier.

Café 't Sluisje verkocht aan buurtbewoners

Buurtbewoners hebben het voor elkaar gekregen om café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam Noord te kopen. Via crowdfunding werd 900.000 euro opgehaald, ongeveer de helft van de vraagprijs. De bank financierde de rest.

Het bijzondere van dit project is dat de buurt samen het initiatief heeft genomen en ook samen eigenaar is van het pand. Een mooi voorbeeld van Community Financiering die aangeeft dat een lokale community ook grotere projecten kan financieren.

Crowdfunding voor bierhotel

De alternatieve bierbrouwers van Brewdog zijn meesters in crowdfunding. In eerdere crowdfunding campagnes hebben ze in totaal al ruim £26 miljoen ophaalden bij 46.000 investeerders.


Nu zijn ze van plan om in Amerika een bierhotel te openen, "The DogHouse". En natuurlijk financieren ze het weer via crowdfunding. Al meer dan 1500 personen hebben ca. $250.000 geïnvesteerd en mogen overnachten in een kamer met eigen tap, kunnen een bierontbijt krijgen en een bier bad nemen.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf die crowdfunding in veel verschillende fases inzet en weet hoe ze hun fans kunnen enthousiasmeren en motiveren om bij te dragen.

Geen 'Saudisch geld' maar crowdfunding voor nieuwe moskee in België

In Brussel wordt een nieuwe moskee gebouwd waarbij de initiatiefnemers nadrukkelijk geen geld uit het buitenland (zoals Saudi-Arabië) willen ontvangen. Via crowdfunding in de eigen regio willen ze een groot deel van het bedrag ophalen. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 4 à 5 miljoen euro. Ruim 300.000 euro is al opgehaald via crowdfunding.

Alternatieve Krediet Scores voor leningen

Een van de bezwaren tegen banken was de beperkte set aan data bronnen die gebruikt worden voor bepalen van kredietwaardigheid. Zeker in landen waar weinig kredietgegevens gegevens zijn is hier ook veel behoefte aan, maar ook in Nederland wordt hiermee geëxperimenteerd.

Een nieuw onderzoeksrapport ($699) geeft een overzicht van een groot aantal nieuwe Fintech startups die op basis van alternatieve bronnen (van social media en browse gedrag, tot betaalgedrag van zakelijke partners tot betaalgedrag van gas-, water, licht rekening) alternatieve kredietscores opstellen.

Crowdfunding stuurt vliegtuig plus eten naar Somalië

Vorige week kondigde ik al de campagne aan waarmee een groot aantal social media sterren geld aan het inzamelen waren voor Somalië.  Ruim $2 miljoen is opgehaald en het vliegtuig met hulpgoederen is nu onderweg.

10 Community-Owned gebouwen

Wat hebben een zwembad in Portsmouth, een kasteel in Shropshire en de pier in Hastings met elkaar te maken? Alle locaties zijn eigendom en worden beheerd en gefinancierd door de lokale bewoners.

Een mooi overzicht van een divers aantal publieke voorzieningen die overgenomen zijn door een lokale gemeenschap, maar waar ook direct een business-case en governance model werd uitgewerkt, waarbij privaat geld, subsidies en vrijwilligerswerk gecombineerd wordt met een sluitende exploitatiebegroting.

Inspiratie voor P2P-lenen en Equity Crowdfunding

Toekomst van P2P-lenen in Europa: Platformen uit Estland, Litouwen en Letland tonen hoe het kan

Een mooi overzicht van een aantal interessante P2P-leenplatformen in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Koplopers in Europa
Deze landen zijn interessant, omdat P2P-leenplatformen daar in verhouding met andere Europese landen hard aan het groeien zijn. Estland staat (na VK) bijvoorbeeld op de tweede plaats n.a.v. het bedrag dat gemiddeld geïnvesteerd wordt via online financieringsplatformen en een platform als Twino heeft al voor ruim 330 miljoen euro aan leningen verstrekt.

Vanwege het kleine thuisland richten veel platformen zich ook op heel Europa en hebben daarom ook veel pionierswerk verricht voor cross-border investeringen binnen Europa.

Vastgoedplatformen missen in de lijst
Opvallend in dit lijstje is dat de vastgoed platformen niet zijn opgenomen. Platformen als CrowdEstate.eu (16,5 miljoen) en EstateGuru (19,5 miljoen) groeien ook hard en hebben ook een Europese focus.

Toekomst in Europa: Partnerships met Financials
Volgens verschillende experts zal er dit jaar in het VK een grote groei zijn van het aantal partnerships tussen banken, institutionele fondsen en andere vermogensfondsen en P2P/Marketplace Lending platformen.

In een uitgebreid artikel benadrukt Dan Vetter waarom Marketplace lending platformen de komende jaren nog hard door zullen groeien en bankfinanciering gaan overnemen. Een interessant artikel met goede lessen voor P2P platformen die buiten het VK actief zijn (of gaan starten).

Toekomst van Equity Crowdfunding (Case: OurCrowd)

De cijfers van het Israelische Equity Crowdfunding platform OurCrowd zijn bijzonder. In 5 jaar zijn 17,000 gekwalificeerde ("accredited") investeerders uit 110 landen ingeschreven, hebben 13 van de 110 bedrijven waarvoor geld werd opgehaald een exit gehad (waarvan 2 IPOs) en werd er in totaal via Equity Crowdfunding $400M geïnvesteerd via het platform. Het bijzondere van OurCrowd is dat het tevens eigen investeringsfondsen heeft waarmee het participeert in alle deals die het op het platform zet.


Met de nieuw aangekondigde regels van Knesset Finance Committee (toezichthouder) krijgt OurCrowd nog meer mogelijkheden om Crowdfunding investeringen aan een breder publiek aan te bieden.


In dit artikel beschrijft CEO Jon Medved welke belangrijkste ontwikkelingen hij ziet in de internationale Equity Crowdfunding markt. Hierbij zijn samenwerkingen met bestaande partijen erg belangrijk en een "global approach", waarbij investeerders uit veel landen kunnen investeren.

Toekomst van Equity Crowdfunding

Afgelopen jaar hebben we nog een rapport geschreven over de toekomst van Equity Crowdfunding voor AIG i.s.m. een groot aantal international experts. Hierin gaan we in op de kansen en uitdagingen voor equity crowdfunding, zoals vorming van syndicaten om te investeren en secondary markets. Download hier (gratis) het gehele rapport in PDF.