Rendement Crowdfunding 3-5% | 400 miljoen community project | Belastingdienst & ANBI
Er gebeurd veel achter de schermen rond Alternatieve Financiering. Deze week bij DNB op bezoek geweest en binnenkort bij Ministerie van Financiën spreken over de FinTech ontwikkelingen in Europa, vanwege de FinTech consultatie van de Europese Commissie.
In de nieuwsbrief deze week interessante berichten over het netto rendement van crowdfunding platformen, de visie van de Belastingdienst over de ANBI status van donatie crowdfunding platformen en een mooie case van een groep ondernemers en particulieren die samen een windpark van 400 miljoen euro willen gaan ontwikkelen, financieren en beheren.
Ook ben ik een voorstander van offline activiteiten om crowdfunding meer zichtbaar te maken. Mediamarkt gaat ruimte geven aan crowdfunding campagnes, maar nog mooier zijn de voorbeelden uit Frankrijk met een "Maison de Crowdfunding" in Parijs.
Veel leesplezier,
Ronald
PS. Tips voor een volgende nieuwsbrief? Stuur me een reply en ik neem ze graag mee!
Netto rendement crowdfunding 3-5% volgens rekenmethode AFM
Interessante analyse van De Breed&Partners (volg ook de wekelijkse crowdfunding Top40) waarbij zij inzicht proberen te geven in de werkelijke netto rendementen via de diverse crowdfunding platformen. Enkele weken geleden kwam Lex van Teeffelen ook al met een analyse die aangaf dat het netto rendement (langzaam) daalt.
Volgens De Breed leggen crowdfunding platformen nog teveel de nadruk op bruto rendementen terwijl deze uiteindelijk een stuk lager zullen uitpakken. Op basis van richtlijnen van AFM analyseren zij de rendementen van Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en Investormatch en komende tot een netto rendement tussen de 3-5%.
Belastingdienst en Crowdfunding (ANBI-regeling)
Door Tanja Verstelle (@crowdfiscaal) werd ik gewezen op een publicatie van de Belastingdienst over de interpretatie van de regelgeving van belastingen rond donatie crowdfunding nav van het WOB-verzoek wat ze had ingediend.
Uiteindelijk zijn de openbaar gemaakte documenten vooral voor donatieplatformen interessant. De documenten geven inzicht hoe het ANBI-team de ANBI-voorwaarden precies invult voor crowdfundingplatformen. Het ANBI-team ziet het arrest van de Hoge Raad over Geefgratis als bevestiging dat het gehanteerde beleid juist is.
Hierin wordt beschreven dat een crowdfundingplatform een ANBI-erkenning kan krijgen als het projecten zelf initieert, begeleidt en/of monitort. Het platform moet een heldere eigen doelstelling hebben en de selectie van projecten door het platform moet daarbij strikt aansluiten.
Beschrijvend document Belastingdienst
Er komt binnenkort ook een publiek document op de site van de Belastingdienst waarin de positie van crowdfunding wordt beschreven. Tanja Verstelle hierover:
"Hoewel daarmee nog niet gezegd is dat er ook apart beleid komt, verlaat de staatssecretaris daarmee wel zijn standpunt dat het niet nodig is speciale aandacht te besteden aan de fiscale aspecten van crowdfunding. Met het document kan worden voorkomen dat vooral geldgevers, maar ook geldvragers en platformen, uit onwetendheid niet aan hun fiscale verplichtingen voldoen. In de praktijk worden vragen zoals de Helpdeskvraag uit 2012 namelijk nog steeds veel gesteld. De BTW-commissie van de Europese Commissie ging de staatssecretaris al voor met een visie.
Diverse landen, bijvoorbeeld Engeland en België hebben ook informatie of speciale wetgeving en beleid gepubliceerd. België vereenvoudigde daarbij het (financieel en fiscaal) toezicht op slimme wijze door aan investeringen via erkende platforms fiscale voordelen te koppelen. Die erkende platforms moeten gegevens over die investeringen renseigneren. Nederland zou het Belgische voorbeeld kunnen volgen door aan te sluiten bij het beleid van de AFM en het ANBI-team van de Belastingdienst."
Een uitgebreidere uitleg is hier te vinden (betaald abonnement): http://www.futd.nl/document/futd/Futd20170967/
Grootste Nederlandse windpark mogelijk eigendom van lokale community (400M euro)
Een uitgebreid Engelstalig artikel over een groot community finance project waar een lokale gemeenschap mogelijk eigenaar gaat worden van een windpark van 400 miljoen euro.
Windpark Zeewolde is een initiatief van Ontwikkelvereniging Zeewolde, die bestaat uit bewoners, agrarisch ondernemers en moleneigenaren uit ontwikkelgebied Zuidelijk Flevoland. De huidige 220 windmolens uit het gebied zullen plaats maken voor 93 grotere, modernere windmolens, die vanaf 2020 groene stroom voor zo’n 280.000 huishoudens opleveren.
Nieuwe groep bewoners betrekken
Om naast de agrariërs en huidige moleneigenaren ook buurtbewoners de mogelijkheid te geven om mee te praten en te investeren is de coöperatie "De Nieuwe Molenaars" opgericht. Deze groep heeft de ambitie om ruim 10 miljoen euro aan investeringen voor het windpark op te halen (van het totale bedrag van ca. 400 miljoen).
Participeren in proces en financieel
Het mooie van dit concept is, dat burgers (en de agrariërs en huidige moleneigenaren) gezamenlijk in een vroeg stadium in het proces meedenken. In 2016 werden hiervoor ook al enkele bijeenkomsten georganiseerd. Deze personen zullen ook betrokken blijven bij de verdere uitwerking van de plannen. Komende jaren kunnen de deelnemers ook financieel bijdragen aan het proces. In 2019 zou de bouw van de nieuwe molens van start kunnen gaan.
Crowdfunding campagnes krijgen ruimte bij MediaMarkt
Start-ups, crowdfunding campagnes en kennisinstellingen krijgen bij het innovatielab van de vernieuwde MediaMarkt de mogelijkheid hun nieuwe product te tonen aan consumenten. Elke maand zet de elektronicaketen vijf producten, prototypes en ideeën in de spotlights.
Een mooi initiatief, waarbij gecrowdfunde producten direct een groter podium krijgen in de offline wereld. In Frankrijk hebben Ulule en KissKissBankBank allebei in Parijs een offline locatie geopend om producten te tonen.
Wanneer volgen de Nederlandse crowdfunding platformen met een eigen "Maison de Crowdfunding"?
Pensioengeld investeren via P2P platform BondMason
In het VK is het mogelijk om zelf je beleggingsproducten te kiezen voor de opbouw van je persoonlijke pensioen (self-invested personal pension).
Naast de traditionele aandelen en fondsen, is het nu ook mogelijk om via het P2P/Marketplace lending platform BondMason een deel van het pensioen te investeren.
Winnaars Dutch Fintech Awards
Als jury-lid voor de categorie "Lending, Financing & Investing" mocht ik tijdens de Dutch Fintech Awards mede beslissen over de beste Fintech bedrijven van Nederland.
In de Dutch Fintech Top50 waren uiteindelijk 2 crowdfunding bedrijven genomineerd: Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund. Uiteindelijk wist Collin Crowdfund door te dringen tot de finale van de categorie "Lending, Financiering & Investing", maar moest het de eerste prijs laten aan Bux, die al een stuk verder gegroeid is in Europa.
Publieksprijs Collin Crowdfund
Collin Crowdfund de publieksprijs met de meeste aantal stemmen.
Comments ()