Gedragscode MKB Financiering | Crowdfunden via fondsen | ECB wordt strenger

Gisteren was ik nog genodigde bij de uitreiking "De Dikke Blauwe" voor de meest invloedrijke personen in de filantropie, vandaag een lezing geven in Nice aan enkele high-tech scale-ups over Crowdfunding en morgen overleg over de nieuwe Gedragscode Kleinzakelijke dienstverlening van de NVB. Never a dull moment ;)

In deze editie weer twee artikelen/onderzoeken waar ik aan heb mogen meewerken. Een kort artikel over de kansen van fondsbeleggen voor AltFin aanbieders en een uitgebreid rapport over de financiering van circulaire bedrijven.

Verder in deze editie artikelen over (alternatieve) financiers die offline producten aanbieden, de noodzaak voor lokale expertise centra rond Community Finance voor ondersteuning van burgerinitiatieven en de ECB die een stuk strenger gaat worden voor Fintech aanbieders.

Ook de opschorting van de secundaire handel van NPEX is interessant om aandacht aan te besteden in de bredere ontwikkeling van secundaire markten voor niet beursgenoteerde ondernemingen.

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering ontoereikend

A.s. donderdag is er een bijeenkomst georganiseerd door de NVB om de nieuwe gedragscode Kleinzakelijke Financiering te bespreken.

De voorstellen die er in staan gaan echter lang niet ver genoeg wat mij betreft. De stukken zijn voorafgaand aan de vergadering vertrouwelijk rondgestuurd, dus ik kan nog niet inhoudelijk commentaar geven op het document, maar mijn belangrijkste bezwaar is dat dit geen ruimte voor Alternatieve Financiers gaat opleveren en uiteindelijk ook geen betere bescherming en kansen aan het MKB geeft.

Zolang doorverwijzingen (naar en tussen Alternatieve Financiers) niet goed zijn opgenomen en de gedragscode door NVB beheerd blijft worden en niet door een onafhankelijke partij die alle belangen meeweegt, zal er weinig tot niets veranderen voor de toegang tot financiering voor het MKB.

Laatste kans
Over 3 maanden zou de gedragscode in werking moeten treden. Als Alternatieve Financiers hier nog invloed op willen uitoefenen dan zal er de komende maanden erg intensief aan gewerkt moeten worden.

Trend: Fintech diensten in offline winkels

Terwijl banken kantoren sluiten en Fintech startups online marktaandeel aan het winnen zijn, wordt langzaam een andere trend zichtbaar: Het aanbieden van bancaire (FinTech) diensten binnen retail concepten.


Bricks & clicks
In de e-commerce wereld staat dit al langer bekend als bricks&clicks. Terwijl de eerste online retailers vooral online actief zijn, zijn de offline winkels van Bol.com (AH afhaalpunten) en Coolblue winkels niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Finance bricks & clicks
In Frankrijk zijn de crowdfunding platformen Ulule en KissKissBankBank al begonnen met eigen kantoren. In Engeland gaat P2P-consumer leenplatform Zopa een stuk verder en heeft een deal gesloten met de financieel adviseurs van de Saffron Building Society, die in 11 kantoren nu ook aan haar 90.000 klanten de consumenten kredieten kan verstrekken van Zopa.

Bank met een barista
Lloyd bank pakt het anders aan en zorgt voor een high-end beleving. De bankkantoren lijken meer op luxe cafés. Met bredere openingstijden proberen ze op A-locaties bestaande en nieuwe klanten binnen te krijgen.

Nederland
Welke Nederlandse aanbieders gaan volgen? Binnenkort een online krediet afsluiten bij de AH of Jumbo? Of tijdens een bezoek aan de Makro een offerte voor een bedrijfslening aanvragen via een online aanbieder?

Crowdfunden kan nu ook in fondsvorm

Voor Participaties.nl werd ik geïnterviewd over de mogelijkheden van crowdfunding via fondsen naar aanleiding van mijn eerdere artikelen over "het einde van P2P/Crowd investeringen in Engeland" en SyndicateRoom investeerders die via fondsen kunnen gaan beleggen.

“In Nederland zijn we nog niet op dit punt, maar over circa twee tot drie jaar zal dit in Nederland ook de meest gebruikte vorm van financieren zijn via dit soort online platformen. Daar moeten we nu rekening mee houden in nieuwe wetgeving”, aldus de crowdfundingdeskundige. Kleverlaan noemt te weinig projecten, zware regelgeving en het ontbreken van belastingvoordelen als enkele uitdagingen voor de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Hoe weet je dat een term mainstream is geworden? Wanneer het opgenomen wordt in de Oxford-dictionary ;)

“an online application that provides automated financial guidance and services.”

Behoefte aan Community Finance loket voor burgerinitiatieven

Sinds ik bij de opstart van Windpark Nijmegen-Betuwe betrokken ben geweest, deel ik regelmatig updates over dit uiterst succesvolle Community Finance initiatief. Naast de financiering voor windmolens, zijn er nu ook plannen om zonnepanelen en warmtepompen te financieren vanuit de coöperatie.

Coaching en begeleiding nodig voor kleinschalige initiatieven
Omdat ze veel benaderd worden voor ondersteuning van andere initiatieven, heeft een van de werkgroepen binnen de coöperatie een inventarisatie gemaakt van kleinschalige duurzame initiatieven in de regio. Er is veel animo om meer projecten op te starten. Uit de inventarisatie is echter gebleken dat er vooral behoefte is aan een loket, waar ze stap voor stap worden geholpen om hun plannen te vormen en uit te voeren. Juridische begeleiding is belangrijk, maar ook is er behoefte aan ondersteuning bij communicatie en administratie.

‘Vragen die leven bij buurt- en wijkinitiatieven zijn: Hoe zorg je voor continuïteit van een coöperatie bij een postcoderoosproject? Heeft elk project een eigen coöperatie nodig of kan het ook met één coöperatie? Met die vragen kunnen ze nu nergens terecht. Daar willen wij nu een handje bij helpen oplossing voor te vinden’

Budget nodig voor lokale kennisverspreiding/loketten Community Finance
Bovenstaande ben ik de afgelopen jaren regelmatig tegengekomen. Er zijn enthousiaste groepen mensen die en eigen project op willen starten, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Met een klein beetje hulp op juridisch, financieel, governance en community management gebied worden veel meer van dit soort bottom-up initiatieven succesvol.

Wanneer lokale overheden (maar ook de ministeries BZK en EZ) hier budgetten voor beschikbaar zouden stellen om er voor te zorgen dat er lokale expertise centra opgezet kunnen worden voor actieve begeleiding, dan zullen er veel meer burgerinitiatieven succesvol (en duurzaam) van de grond komen.

ECB strenger voor Fintech aanbieders

Na de aankondiging vorige week van de nieuwe regelgeving voor financiële markten en de focus van de Europese Commissie op Fintech, zijn er een aantal interessant analyses verschenen die aantonen dat er nog veel onduidelijk is, maar ook dat de Fintech industrie de komende tijd een stuk strenger aangepakt gaat worden. Wanneer de aanbieders niet meer samen gaan werken, zullen ze ook de sterke lobby van de banken gaan verliezen.


Fintech aanbieders moeten verplicht samenwerken met bank?
Enkele van de opvallende kenmerken van de nieuwe (mogelijke) eisen zijn dat het management van een Fintech bank moet voldoen aan dezelfde (kennis)eisen als bij iedere andere bank. Zover niet heel vreemd.

Het wordt complexer wanneer gesproken wordt over een te brede groep aandeelhouders (co-founders, crowd-investeerders, accelerators). Volgens de ECB moeten financiers van FinTech bedrijven ervaring hebben in het managen en het technisch ondersteunen van financieel dienstverleners en voldoende investeringsruimte hebben om het bedrijf voor drie jaar in leven te houden. Tussen de regels zou dit geïnterpreteerd kunnen worden als dat alleen (grote) investeringsfondsen en banken dit kunnen gaan doen?!? Hiermee zijn community banken (klanten zijn eigenaar) en Fintech aanbieders die buiten de bestaande financiële sector willen starten kansloos? Dit lijkt me ongewenst.

Gelukkig wordt dit ook door een bredere groep gezien en een netwerk van 70+ Fintech bedrijven heeft een brandbrief geschreven rond PSD2, om in ieder geval daar wel meer druk te houden op het vrijgeven van de informatie die nu binnen de banken beschikbaar is.

Openstaande vragen bij Europese Commissie
Er zijn ook nog erg veel vragen die beantwoord moeten worden rond de nieuwe focus op Fintech. Denk-tank Bruegel heeft een analyse gemaakt en kwam met een aantal belangrijke vragen die nog niet zijn beantwoord:


  1. Develop a European or national fintech market?
  2. What regulatory framework to pursue?
  3. Should supervision of fintech be exercised at the European level?
  4. What is the overall vision for the EU’s financial system?

Webinar: "Building a code of conduct for the crowdfunding industry in Europe"

Wie interesse heeft in de ontwikkeling van gedragscodes en de (zelf) regulering van crowdfunding platformen, moet zeker inloggen op 7 november om 13:00 tijdens het webinar met de voorzitter van het European Crowdfunding Network, Christin Friedrich, over het opstellen van een code of conduct voor de Europese Crowdfunding industrie.

Nieuw rapport over financiering van circulaire economie

Afgelopen week kwam een uitgebreid rapport uit dat is samengesteld door Oliver Wyman over de financiering van bedrijven in de circulaire economie. Zelf heb ik bijgedragen aan het onderzoek door de onderzoekers input te geven over de kansen van Alternatieve Financiering voor deze sector.

Binnenkort brengen we hier zelf ook nog een publicatie over uit als onderdeel van het RECREATE programma van de Europse Commissie.

50 bedrijven geïnterviewd
Naast experts, hebben de onderzoekers van Oliver Wyman een 50-tal bedrijven geïnterviewd in de circulaire sector om te achterhalen tegen welke problemen zij aanlopen bij de financiering van de groei van het bedrijf.

Enkele van de belangrijke conclusies

  1. De sector heeft veel potentie. De schatting lopen uiteen van €6 tot €30 miljard in 2030, waarbij 15,000 tot 80,000 nieuwe banen gecreëerd worden
  2. Komende 5 jaar is €400–500 miljoen aan risico-kapitaal (aandelen) nodig
  3. Overheid zou met (fiscale) regeling de sector moeten ondersteunen. Specifiek werd hiervoor NFEO genoemd.
  4. Banken moeten investeren in kennisontwikkeling om circuaire business modellen te begrijpen en ze "bankable" maken
  5. Kansen voor verzekeraars die nieuwe producten kunnen aanbieden

Seedrs haalt £6m op via crowdfunding tegen £50m waardering

Nadat een maand geleden Seedrs aankondigde dat een VC £4 miljoen ging investeren, werd de investeringsronde ook opengesteld voor crowdfunding investeerders. In eerdere rondes hadden al ca. 1000 personen geïnvesteerd.

Crowd is grotere investeerder dan VC
In deze nieuwe ronde werd door 2.000 personen in totaal £6 miljoen geïnvesteerd (gemiddeld £3200) tegen een waardering van £50 miljoen.

Opschorting secundaire handel NPEX

Online beurs NPEX  is vooral het afgelopen jaar hard gegroeid. Zij boden als een van de eerste platformen de mogelijkheid van een secundaire markt om de aandelen en obligaties te kunnen verhandelen. Door wijzigingen in regelgeving is hier nu blijkbaar een eind aan gekomen en vanaf 18 november moet NPEX stoppen met de secundaire handel.

Captin
Interessant in dit kader is dan ook het nieuwsbericht dat van Lanschot Kempen haar eigen handelsplatform Captin nu ook zelfstandig verder laat gaan. Captin bied onderhandse markten aan waarop gehandeld kan worden in deelnemingen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Sinds enkele dagen is de vergunning door AFM hiervoor ook verleend.

MTF-vergunning
Captin is de enige Nederlandse partij die als handelsplatform een vergunning heeft als Multilateral Trading Facility (MTF), waarmee ze de gelegenheid biedt aan klanten te beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven en fondsen. Captin verschaft liquiditeit via haar handelsplatform en voert het operationele beheer van de noteringen uit.

Prinses Laurentien invloedrijkste in filantropie & opkomst crowdfunding binnen filantropie

Prinses Laurentien is uitgeroepen tot de meest invloedrijke speler in de wereld van filantropie in Nederland. Opinieblad De Dikke Blauwe heeft de echtgenote van prins Constantijn bovenaan de lijst geplaatst van honderd Nederlanders die impact hebben gerealiseerd met geld (van anderen of van zichzelf) of met baanbrekende ideeën.


Crowdfunding voor donaties
Ik ben trots dat ik zelf net als in de vorige editie een plek heb gekregen in de lijst en het doet me goed dat er meerdere personen in opgenomen zijn die zich inzetten voor nieuwe vormen van financiering binnen de filantropie.

Crowdfunding voor kleinschalige, maatschappelijk projecten begint ook steeds groter te worden en ook Rene Bekkers, professor Filantropie aan de VU, het ook meeneemt in zijn nieuwste onderzoeken en lezingen.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).