DORA, Kadaster, Rentmeester Vennootschap, Crowdfunding in Europa

DORA, Kadaster, Rentmeester Vennootschap, Crowdfunding in Europa
Oprichtingsvergadering 2012 ECN om pan-Europese crowdfunding investeringen te realiseren

Deze week is de nieuwsbrief wat vroeger dan normaal vanwege een volle agenda de komende dagen, met als hoogtepunt vanzelfsprekend de nieuwjaarsborrel van SMF a.s. donderdag waar 100+ financiers, adviseurs, beleidsmakers en collega's gaan proosten op het nieuwe jaar.

Het nieuwe jaar is goed gestart met een mooi succes voor (vastgoed) financiers en adviseurs die binnenkort weer toegang krijgen tot het Kadaster.

Deze week een bespreking over de internationale ontwikkelingen in de crowdfunding markt. Sinds 2012 ben ik hierbij al betrokken waarbij het doel een pan-Europese markt te creëren met veel nieuwe aanbieders. Het laatste is gelukt met ruim 200 platformen die nu actief zijn. Langzaam komt ook de pan-Europese samenwerking nu op gang.

Verder een analyse in deze nieuwsbrief over wat de nieuwe DORA wetgeving nu betekend voor de financiële sector. En gaat de Rentmeestervennootschap (RV) dé nieuwe organisatievorm worden voor ondernemers die Steward Owned willen ondernemen?

Inhoud:

  • Kadaster weer beschikbaar voor financiers en adviseurs
  • DORA Wetgeving van start
  • Crowdfundingplatformen gaan Europa in
  • Rentmeester Vennootschap (RV) als nieuwe bedrijfsvorm
  • Ondernemer zoekt via searchfund bedrijf om over te nemen

Veel leesplezier,

Ronald

Kadaster weer beschikbaar voor financiers en adviseurs

Vanwege privacybescherming werd het zoeken naar adresgegevens bij het Kadaster door het vorige kabinet grotendeels dichtgezet. Uit onderzoek bleek namelijk dat iedereen privé adressen op kon vragen. Als reactie hierop werd echter de zoekfunctie dichtgezet en werd alleen nog toegang toegestaan voor een beperkt aantal beroepsgroepen, zoals notarissen en banken.

Voor non-bancaire financiers en financieel adviseurs was dit zeer onhandig en zorgde er tevens voor dat de financiers hun wettelijke taak op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Faillissementswet of de Sanctiewet niet kunnen uitvoeren als ze geen toegang tot deze gegevens hebben.

Na een internetconsultatie en een actieve lobby van oa Stichting MKB Financiering heeft Minister Mona Keijzer besloten om de toegang tot "zoeken op naam" weer open te zetten. Om toch nog wat waarborgen in te bouwen moeten partijen zich echter wel registreren en toegang via eHerkenning aanvragen. Ook worden zoekopdrachten opgeslagen en gemonitord om de kans op eventueel misbruik te beperken.

Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en zal later dit jaar worden geïmplementeerd.

Brief Minister Mona Keijzer: Kamerbrief over voortgang wijziging Kadasterbesluit na internetconsultatie (preventieve maatregelen tegen doxing)

Non-bancaire financiers trekken aan de bel, toegang tot regelingen en registers van essentieel belang voor een financieel gezond MKB - Stichting MKB Financiering
Toegang tot regelingen en registers van essentieel belang voor een financieel gezond MKBStichting MKB Financiering (SMF) is opgericht om de toegang tot financiering voor het midden- en kleinbedrijf beschikbaar te houden. SMF blijft met de overheid en de politiek in gesprek om ze te overtuigen dat hiervoor een eerlijk speelveld nodig is tussen verschillende aanbieders van financiering. Helaas is dit nog niet het geval.Toegang tot Borgstelling MKB-kredieten, Kadaster en FrauderegisterSamen met Nederland Crowdfunding heeft SMF besloten haar zorgen hierover te uiten in een brief aan de informateurs, prof. dr E. Dijkgraaf en drs. R. van Zwol, om op deze wijze voor de non-bancaire sector belangrijke onderwerpen te blijven agenderen. Om het ongelijke speelveld te markeren komen beide organisaties met drie voorbeelden waar de non-bancaire financiers weer toegang of toegang willen krijgen:Toegang voor crowdfunders tot de regeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), Weer toegang krijgen tot het Kadaster om op personen kadastrale recherche te kunnen uitvoeren. Toegang tot het Frauderegister van banken, financieringsmaatschappijen en verzekeraars.Non-bancair financieren blijft groeien en belangrijk voor MKBMet de drie voorbeelden vragen we de formerende partijen niet om geld. Het enige wat nodig is om de non-bancaire sector te ondersteunen, is het aanpassen van de regelgeving. Uit de cijfers van het SMF Onderzoek non-bancair financieren 2022 blijkt dat de non-bancaire sector groeit. Ook uit de eerste cijfers van het Onderzoek non-bancair financieren 2023, dat binnenkort gepubliceerd wordt, komt naar voren dat de trend van groei doorzet en de non-bancaire sector voor het midden- en kleinbedrijf niet meer weg te denken is.

DORA Wetgeving van start

Steeds meer wetgeving zal in Europees verband worden ontwikkeld in de komende jaren. Zo ook de wetgeving over het digitale weerbaarheid ("Digital Operational Resilience Act"). Sinds afgelopen week zullen financiële instellingen in Nederland aan deze wetgeving moeten voldoen die zich vooral richt op Cyber risico's en ICT beheersing.

In de AFM Agenda 2025 waarin de activiteiten van de AFM in 2025 worden uitgewerkt, wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het steeds grotere belang en risico van (big)tech op de financiële sector.

Het bijzondere op dit moment is dat niet alle details van de wetgeving door de Europese toezichthouder ESMA al gepubliceerd zijn. De AFM schrijft hierover:

Om tijdig te voldoen aan de vereisten in DORA is het belangrijk dat ondernemingen al begonnen zijn met de implementatie van de vereisten in de verordening en de Regulatory Technical Standards en gebruikmaken van de templates in de Implementing Technical Standards. Hoewel de Europese Commissie over sommige onderdelen nog een besluit moet nemen, is sterk aan te raden dat ondernemingen nu al aan de slag gaan met de implementatie van deze vereisten. De verwachting is dat deze nadere regelgeving niet erg zal veranderen.

Meer informatie is te vinden op de DORA pagina van de AFM of rechtstreeks bij ESMA.

Percentage cross-border investeringen per land (Bron: ESMA)

Crowdfundingplatformen gaan Europa in

Vorige week schreef ik al over het onderzoek van ESMA waarin Nederland als een van de meest ontwikkelde crowdfunding landen naar voren kwam. Ook blijkt uit het onderzoek dat al 17% van de investeringen over landsgrenzen heen wordt gedaan. Dit cijfer is wel erg vertekend door enkele platformen in Oostenrijk en Estland, maar het toont aan dat crowdfunding steeds internationaler wordt.

Het is dan ook niet verrassend dat ook Nederlandse platformen voorzichtig naar het buitenland kijken. Enkele jaren geleden is dit al gestart door Lendahand die het Franse Babyloan overnam en OneplanetCrowd die ging fuseren met Invesdor om hiermee in meerdere Europese landen onder 1 naam een duurzaam crowdfunding platform te kunnen exploiteren.

De afgelopen periode hebben twee andere grote platformen zelfstandig stappen ondernomen. Vastgoedplatform Mogelijk is nu ook actief in België en Collin Crowdfund heeft aangekondigd naar Duitsland uit te breiden. De verwachting is dat de komende jaren er ook op Europese schaal steeds meer consolidatie plaats gaat vinden. Op dit moment zijn er namelijk al 229 platformen actief in Europa, waarvan er 40 hebben aangegeven mogelijk ook in Nederland actief te willen gaan worden, naast de 20 platformen die in Nederland al geregistreerd staan.

Ruim 10 jaar voorbereiding

Deze ontwikkeling komt niet uit de lucht vallen. Al in 2012 schreven we een eerste voorstel voor crowdfunding in Europa. Afgelopen jaar schreef ik een uitgebreide terugblik over deze beginperiode. Na de invoering van de Europese crowdfunding wetgeving afgelopen jaar zien we de marktpartijen steeds professioneler worden. De komende 5 jaar zullen belangrijk zijn, omdat schaal nu ook belangrijk gaat worden.

Voor wie meer wil weten over crowdfunding activiteiten in Europa: Op 23 januari zullen de onderzoekers van ESMA het onderzoeksrapport verder toelichten en eventuele vragen beantwoorden. Registreren kan hier: "Webinar on the 2024 Market Report on Crowdfunding in the EU". Zie een uitgebreidere analyse van dit rapport van mij en download het ESMA rapport hier.

Rentmeester Vennootschap (RV) als nieuwe bedrijfsvorm

Vanwege de groeiende interesse van ondernemers om op een andere manier het eigenaarschap van bedrijven te organiseren, hebben afgelopen jaar Tweede Kamerleden Femke Zeehuis (NSC) en Joost Sneller (D66) een motie ingediend om onderzoek te doen naar het opzetten van een bedrijfsmodel voor RentmeesterVennootschap.

Al in 2019, 2021 en 2022 schreef ik al uitgebreid over de kansen van Steward Ownership en het is goed om te zien dat dit als basis wordt gebruikt voor het voorstel voor de rentmeester vennootschap. De laatste tijd zien we ook steeds meer steun voor dit soort modellen door bijvoorbeeld de economen Dirk Schoenmaker en Hans Stegeman en hoogleraar Anne Lafarre deze week nog in het FD.

Uitgangspunt voor het rentmeestermodel is dat de onderneming geen aandeelhouders in traditionele zin heeft. De zeggenschap en het financieel belang zijn in het rentmeestermodel van elkaar gescheiden, waarbij de uiteindelijke zeggenschap wordt uitgeoefend door rentmeesters en de winst de onderneming dient.

Een aantal juristen hebben nu in aanloop naar het onderzoek alvast een eerste inventarisatie uitgevoerd hoe zo een model er uit zou kunnen zien en hoe het zou kunnen worden aangepast in het Burgelijk Wetboek.

RV is een bijzondere vorm van een BV

In het voorstel maken de juristen direct duidelijk dat het niet een compleet nieuw model is, maar dat de 'Rentmeestervennootschap met beperkte aansprakelijkheid' (de "RV") een bijzondere vorm van de BV is. Net zoals de coöperatie een bijzondere vorm van de vereniging is. Waar de RV geen afwijkende regeling kent, gelden dan ook dezelfde regels als voor de BV.

Op zes punten zal een aanpassing gemaakt moeten worden, zoals vastlegging van een missie, de rol van de Raad van rentmeesters, alternatieve werkwijze van de vergadering van aandeelhouders (géén stemrecht) en afspraken over liquidatie, verkoop en wijziging van statuten (vermogen moet voor missie gebruikt blijven worden).

Een "eigen" rechtsvorm voor dit soort bedrijven gaat zeker een verschil maken. Het zorgt voor meer (h)erkenning van deze organisaties bij overheid (inkoop), financiers en klanten. Op basis van ervaring uit andere landen blijkt namelijk ook dat een afgebakende rechtsvorm de acceptatie een stuk kan versnellen.

Het gehele document: Uitgangspunten RV

Search Fund (Ventus) in vergelijking met Private Equity of overname concurrent

Ondernemer zoekt via searchfund bedrijf om over te nemen

Vorig jaar schreef ik al uitgebreid over de opkomst van Search Funds, waar uiteindelijk ook nog een uitzending over werd gemaakt. Deze week werd hier weer aandacht voor gevraagd in een artikel in Quote, waarbij een ondernemer met een zak geld op zak op zoek gaat naar een bedrijf om over te nemen.

Zijn zoektocht "Ventus Succession" houdt in dat hij samen met een groep ervaren ondernemers op zoek gaat naar een geschikte overname kandidaat, waarna hij als directeur het bedrijf naar een volgende fase wil gaan leiden. Er wordt gezocht naar een ondernemer die op zoek is naar continuïteit van het bedrijf, maar zelf een stap terug wil doen. In eerste instantie wordt gezocht naar een bedrijf met €5-20 miljoen omzet (€0,8-2 miljoen EBITDA).

Het model blijft interessant, maar buiten Amerika heb ik tot nu toe een beperkt aantal succesvolle overnames gezien. In Nederland is er bij mij tot nu toe slechts 1 bekend. Zelfs in Amerika blijkt dat het 1 op de 3 ondernemers niet lukt om een geschikt bedrijf te vinden in hun zoektocht van 1-2 jaar (waarbij de investeerders de zoektocht financieren).

Er is ook weinig data beschikbaar over het succes van zo een overname, hoewel ondernemers vaak een onderzoek aanhalen van Stanford University waarin een rendement van 35% wordt berekend over 681 Search Funds die sinds 1984 gestart zijn in de VS en Canada.

Contact

Klopt er iets niet of heb je suggesties voor mijn nieuwsbrief, laat het mij weten!

Ook hoor ik graag over mooie voorbeelden op het gebied van mede-eigenaarschap, inclusief ondernemen of innovatieve financieringsproducten voor ondernemers.

Reageer op deze nieuwsbrief of mail mij rechtstreeks: ronald@kleverlaan.com