Crowdfunding wetgeving | Consolidatie gestart | Aegon belegt £160 miljoen
Na een heerlijke vakantie weer een volle nieuwsbrief. Vanwege een interview bij BNR en diverse media (o.a. FD) een dag later dan normaal.
Er is veel gebeurd de afgelopen weken. De AFM en marktpartijen roepen om het hardst dat ze nieuwe regelgeving willen (in juli sprak ik ook al bij BNR hierover) en de eerste tekenen van consolidatie beginnen duidelijk te worden. Er verscheen tevens een rapport met regionale statistieken over crowdfunding in Nijmegen.
Ook belegt Aegon £160 miljoen via Funding Circle (helaas alleen in Engeland) en werd een campagne opgezet om Eneco te kopen.
Deze week ook weer artikelen over ICOs die mijn aandacht trokken, waaronder een $100m campagne en de ESTcoin in Estland.
Veel leesplezier,
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.
Vergunningenstelsel nodig voor crowdfunding
Meest opvallende nieuws van de afgelopen weken waren de vele berichten over een nieuw vergunningenstelsel rond crowdfunding. Nadat de AFM eerder al de huidige eisen had aangescherpt, werd nu een duidelijke oproep aan de politiek gedaan om met nieuwe crowdfunding vergunningen te komen. Ook de Crowdfunding branchevereniging, crowdfunding platformen en onderzoekers spraken zich uit.
Begin februari schreef ik hier al over:
Meer frictie in de markt
Nederland is laat
Al lange tijd pleit ik voor meer duidelijkheid rond crowdfunding platformen en nieuwe wetgeving. Dit geeft meer zekerheid voor investeerders (particulier en institutioneel), ondernemers, platformen en toezichthouders en geeft minder ruimte voor cowboys die opportunistisch starten met een platform.
In maart 2014 kwam de FCA in Engeland al met de eerste crowdfunding wetgeving, gevolgd door Frankrijk (mei 2014) en Duitsland. Niet alle wetgeving was goed, maar werd regelmatig herzien, zoals in Italië die in juli 2013 overhaast met regelgeving rond equity crowdfunding kwam, maar in januari 2015 en maart 2016 heeft verbeterd.
Afgelopen jaren hebben vooral Oostenrijk (2015) en Finland in 2016 (mooie uitleg waarom ze Crowdfunding Act hebben gemaakt) grote stappen gemaakt met nieuwe wetgeving en zelfs Litouwen (2016) heeft nu een duidelijk kader voor crowdfunding platformen.
Verschillende type investeerders hebben andere regelgeving nodig
Waar ik wel huiverig voor ben is dat de nieuwe crowdfunding wetgeving nu overhaast ingevoerd gaat worden, waarbij onvoldoende aandacht uit zal gaan naar de verschillende type investeerders. Uit meerdere onderzoeken (zoals Nationaal Crowdfunding Onderzoek) wordt duidelijk dat investeerders niet alleen voor het financieel rendement investeren. Vanzelfsprekend is dit bij een (groot) deel het geval (dit wordt trouwens internationaal P2P/Marketplace lending genoemd), maar er is ook een groot percentage die bewust een hoger risico neemt en specifieke projecten wil steunen.
Community Financiering regelgeving voor social enterprises
Ik pleit dan ook sterk om bij de nieuwe wetgeving ook voor community financiering een eigen wetgevend kader te maken voor bijvoorbeeld social enterprises. Hierbij kan inspiratie gehaald worden in Engeland, waar social enterprises binnen een andere wetgevend kader financiering via community shares (aandelen) en bonds (leningen) op mogen halen.
Shake-out gestart - Doorgaan.nl en Regiofund stoppen
Met de 150+ crowdfunding platformen in Nederland en sterker toezicht is het niet vreemd dat nu snel de eerste platformen gaan stoppen. Van de eerste generatie platformen zijn enige tijd geleden al TenPages en Sellaband gestopt, maar nu beginnen ook de eerste platformen van de "tweede generatie" de stekker er uit te trekken. Het komende jaar zullen er nog veel meer gaan volgen.
Amersfoortse stopt met Doorgaan.nl
De Amersfoortse (ASR) was in 2014 er vroeg bij met met crowdfundingplatform Doorgaan.nl, waarmee ondernemers via reward-based crowdfunding (voorverkoop) werden gesteund en de ondernemers daarnaast nog een converteerbare lening konden krijgen van ASR (max 15% van doelbedrag en max 10.000 euro). In totaal werd er 2 miljoen euro aan financiering opgehaald voor ca. 70 ondernemers.
Stoppen Regiofund geeft problemen voor ondernemers en inevsteerders
Het stoppen van Regiofund heeft veel meer stof doen opwaaien. Doordat de openstaande leningen nu door de ondernemer zelf betaald moeten worden, is er veel onvrede omdat er nu meer werk ligt bij de ondernemer en de investeerders ook minder duidelijkheid/zekerheid hebben.
Gelukkig waren er maar 6 projecten gefinancierd (<400.000 euro), maar het is een goed voorbeeld dat er in de nieuwe Crowdfunding regelgeving een oplossing wordt opgenomen om de openstaande leningen terug te kunnen betalen wanneer een platform besluit om er mee te stoppen.
Consolidatie in buitenland
Ook in het buitenland zien we steeds vaker platformen die samengaan of stoppen. Het Finse Privanet gaat ipv haar eigen equity crowdfunding platform op te zetten, nu samenwerken met het Zweedse FundedByMe.
Aegon gaat strategische samenwerking aan met Funding Circle
Een ronkende aankondiging van Aegon die €175 miljoen beschikbaar gaat stellen voor MKB bedrijven via Alternatieve Financiering via Funding Circle. Helaas wordt dit alleen via het Britse platform gedaan en zullen alleen Britse MKB bedrijven er voor in aanmerking komen. In de eerste 12 maanden van de samenwerking zullen hiermee naar schatting 2.600 bedrijven aan financiering worden geholpen, waarmee tot 6.400 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.
Onvoldoende schaal en te veel onzekerheid in Nederland
Investeringen van verzekeraars, maar ook banken en zelfs de European Investment bank via Alternatieve Financiers zijn al heel normaal in omliggende landen. Aegon belegt alleen al via het Duitse Auxmoney 1,5 miljard euro de komende jaren.
Door de versnippering in Nederland zijn de platformen niet groot en volwassen genoeg om dit soort financiering weg te zetten. Daarnaast is er nog veel onduidelijk over het (toekomstige) wetgevend kader in Nederland en moet er meer transparantie (of inzicht) komen in de portfolio's van de platformen voordat grote institutionele partijen in zullen stappen.
Crowdfunding voor overname Eneco
Stichting Greencrowd wil via crowdfunding geld ophalen om energiebedrijf Eneco over te nemen, waarmee al ruim 18 miljoen euro is toegezegd door individuele investeerders. Een mooi initiatief (die lijkt op het Wijwillenhemweg.nl initiatief waar ruim 5 miljoen is toegezegd), maar natuurlijk niet realistisch op deze manier, omdat het alleen toezeggingen zijn, maar er ook geen duidelijk aankoopplan ligt.
100 miljoen euro crowdfunding project
Wat het echter wel aantoont is dat het ook mogelijk is om in korte tijd, grote hoeveelheden geld te mobiliseren voor maatschappelijke projecten. Deze campagne kan ook gezien worden als manier om een crowd te mobiliseren die later gaat investeren.
Ik verwacht dan zeker dat voor eind 2018 er een campagne zal zijn die minimaal 50-100 miljoen euro via crowdfunding weet te mobiliseren, mits er een goed investeringsplan achter ligt.
Estonia could offer ‘estcoins’ to e-residents
Een interessant experiment in Estland. Ik ben al langere tijd fan van het e-resident programma (een soort Digid waarmee je virtueel inwoner van Estland en overheids- en bancaire diensten kunt gebruiken en een bedrijf kunt starten). De aanjager van dit initiatief (Kaspar Korjus) was enige tijd geleden bij ons op bezoek om de toekomstige ontwikkelingen rond de digitale overheid te bespreken.
In zijn laatste artikel bespreekt hij de kansen voor een eigen crypto-munt voor het groeiend aantal e-residents (op dit moment 22.000).
In fact, the weekly application rate is currently higher than Estonia’s weekly birth rate!
Investeren in een land
Het idee achter de Estcoin is dat iedereen kan investeren in een (virtueel) land en hier mede-eigenaar van kan worden. Een vreemd idee wellicht, maar niet eens zo apart als je bedenkt dat private concepten ook makkelijk $100 miljoen ophalen in een ICO.
Het geld zou in een community-aangestuurd investeringsfonds moeten komen die zou investeren in lokale initiatieven in Estland en goed rendement zou moeten opleveren. Als voorbeeld kijken ze naar het grote staatsfonds van £700 miljard in Noorwegen.
Een initiatief wat praktisch uitvoerbaar is en mooi in haar eenvoud. Deze ontwikkelingen blijf ik zeker op de voet volgen.
Crowdfunding events
De komende tijd zijn er een aantal internationale events die erg interessant zijn voor personen die actief zijn in de crowdfunding / alternatieve financieringsmarkt.
Crowd Dialog Europe - NL delegatie
Op 21 september wordt in Athene het jaarlijkse event CrowdDialog Europe georganiseerd. 100-en crowd-experts (crowdfunding/crowdsourcing) komen in Athene bijeen voor inspiratie en kennisuitwisseling.
Europese Commissie werkgroep Crowdfunding
De dag voorafgaand aan het event zal een workshop georganiseerd worden door de Europese Commissie met 28 crowdfunding experts uit Europa. Ik zal daar Nederland vertegenwoordigen en onze inzichten delen.
Meld aan voor gratis tickets Nederlandse delegatie
Als vertegenwoordiger van Nederland, mag ik een aantal experts (onderzoekers, professionals) uitnodigen. Stuur me een berichtje als je mee wilt en ik regel een gratis ticket en zorg dat je met de Nederlandse delegatie mee kunt.
6th ECN Crowdfunding Convention - European Crowdfunding Network
Het jaarlijkse crowdfunding congres van het European Crowdfunding Network vind dit jaar plaats in Vilnius in Litouwen, het land met de "nieuwste" Europese crowdfunding wetgeving. Veel aandacht voor Blockchain, wetgeving en cross-border investeringen.
Registreer met korting
Met de volgende code krijg je een korting van 10% op de tickets: il116
Registreren kan hier.
Crowdfunding Onderzoek
European Centre for Alternative Finance (ECAF) Crowdfunding Research Week 2017: What You Missed
Een uitgebreide samenvatting van de Crowdfunding research week in Utrecht van het European Centre for Alternative Finance (ECAF) waar van 7-9 juni bijna 40 crowdfunding onderzoekers uit een groot aantal Europese landen aanwezig waren om kennis uit te wisselen en onderzoeksprojecten op te starten.
Ruim 16.000 investeerders voor ondernemers in Nijmegen
Uit een onderzoek van Crowdfunding Rijk van Nijmegen blijkt dat er ca. 16.000 investeerders bijgedragen hebben aan projecten in en rond Nijmegen. Zulke lokale onderzoeken geven aan wat de impact is voor lokale werkgelegenheid en kunnen ook goed de verschillende motivaties van investeerders tonen.
Het hele rapport is hier te downloaden.
Cambridge Centre for Alternative Finance Offers Last Call for European Platform Participation in Benchmarking Report
Laatste oproep voor het jaarlijkse onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) voor aanbieders van Alternatieve Financiering om de Europese markt in kaart te brengen.
Meer informatie (en mijn aanbeveling) is hier te lezen.
Deelnemen kan via deze link: https://www.surveymonkey.co.uk/r/Europe_Altfin2017
Contact
Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)
Comments ()