Crowdfunding via Facebook | MKB krijgt moeilijk krediet | Gezichtsherkenning voor KYC
Ook deze week een nieuw rapport die de kansen en noodzaak voor nieuwe financieringsvormen beschrijft. SRA ziet in onderzoek grote vraag bij micro-bedrijven en in specifieke branches.
Verder een analyse over equity investeringen/beleggingen via crowdfunding en het professioneler worden van de Nederlandse aanbieders in aanloop naar MiFID-II.
Andere onderwerpen:
- Kans voor fans NAC Breda om eigen stadion te kopen
- Investeren en handelen in vastgoed via Blockchain
- Facebook gaat in Crowdfunding
- Kredietunie Brabant krijgt toegang tot BMKB
- Gezichtsherkenning voor Know Your Customer (KYC)
- Gezocht: Beleidsadviseur FinTech en Innovatie bij DNB
Veel leesplezier,
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.
Moeizame toegang tot krediet voor MKB volgens SRA onderzoek
Uit nieuw onderzoek van SRA blijkt dat ten opzichte van vorig jaar de behoefte aan financiering is toegenomen bij het nederlandse MKB. Toegang hiertoe lijkt echter voor met name micro-ondernemingen (1-10 fte) een probleem. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 150.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht en op aanvullend onderzoek onder 645 ondernemers.
Moeizame toegang tot krediet
Het gaat goed met het Nederlandse MKB en bedrijven willen weer investeren blijkt uit het onderzoek. Met de investeringsbereidheid neemt ook de behoefte aan financiering in het mkb toe (+3,5%). Deze behoefte is het sterkst in de automotive (11%) en de logistiek (9,6%). Dit lijkt echter voor een steeds grotere groep ondernemers een belangrijke potentiële rem op de groei.
In detailhandel noemt ruim 35% financiering als een van de belangrijkste bedreigingen voor het komend jaar. In de automotive geldt dit zelfs voor ruim 45%.
Paul Dinkgreve, bestuursvoorzitter van SRA:
"Dit hangt samen met de moeizame toegang die het mkb heeft tot krediet, in het bijzonder voor micro-ondernemingen (1-10 fte). Uit een recente inventarisatie onder SRA-leden blijkt dat vooral banken weinig genegen zijn om microbedrijven van krediet te voorzien. Omdat deze groep 94% van het mkb vertegenwoordigt, kan dit een sterk remmende werking op de totale groei hebben.
Deze branches en type bedrijven (micro-ondernemingen) zijn al langere tijd een lastig segment voor banken om te financieren vanwege de hoge risico's. Uit dit onderzoek blijkt echter wel dat er een behoefte is aan alternatieve financieringsvormen voor deze branches en bedrijven.
Investeren via fondsen in equity crowdfunding projecten
Uit een rapport van Beauhurst blijkt dat in 2016 voor £3.6 miljard in 1,203 equity deals in Engeland is geïnvesteerd in 2016. Seedrs claimt dat in 23% van die deals, dit gedaan is via een van de equity crowdfunding platformen in Engeland. Na een eerste golf van individuele investeerders die zelf kiest in welk project men investeert, komt er nu een volgende groep investeerders die graag via standaard structuren wil investeren en gemak zoeken.
Seedrs opent investeringsmogelijkheid voor (grote) investeerders
In UK gaat Seedrs dit proberen met een online tool en programma voor vermogensbeheerders. Hiermee kunnen (grote) investeerders onder fiscaal interessante voorwaarden automatisch investeren in campagnes.
Crowd Venture capital trust
Een ander model wordt voorgesteld door David Stevenson. Hij wil een oude investeringsvorm (Venture Capital Trust) die is ingesteld voor grotere investeerders om eenvoudig en fiscaal vriendelijk te investeren in startups, nu ook gebruiken voor crowd investeringen. Zijn oplossing: Een Crowdfunded Venture Capital Trust.
Fiscale regeling essentieel
Beide modellen zijn effectief gebleken in het verleden om kapitaal beschikbaar te stellen aan startups. Een randvoorwaarde hierbij was echter wel de fiscale randvoorwaarden van deze regeling. Uit de laatste cijfers blijkt ook weer dat de EIS regeling (fiscaal vriendelijk sparen/investeren) met 18% is gestegen, voornamelijk door crowdfunding investeringen.
Nederlandse platformen worden professioneler onder MiFID-II
Ook Nederlandse platformen zien de kansen om grotere investeerders en business angels aan zich te binden en erkennen dat deze investeerders meer zekerheid willen hebben over het juridische kader.
Deze week kondigde Symbid een samenwerking aan met financieringsspecialist ILFA (die zelf ook via Anders Financieren een eigen investeringsplatform heeft) om als beleggingsonderneming onder verzwaard toezicht te staan. Ook CrowdAboutNow, DuurzaamInvesteren, Lendahand en Monefy hebben deze vergunning en vallen vanaf januari 2018 onder het Europese MiFID-II regime. Deze aanvullende regels zorgen ook voor een zwaardere zorgplicht richting investeerders, wat naar verwachting ook extra vertrouwen en meer investeringen zal gaan opleveren.
Ook in Europees verband wordt het belang hiervan gezien en wordt er binnen de gesprekken over de European Capital Market union uitgebreid over gesproken.
Kans Community Finance: Laat stadion NAC Breda kopen door supporters
Wanneer (voetbal) clubs crowdfunding investeringen inzetten, blijkt al vaker dat hiermee een club gered kan worden en er tot miljoenen euro's aan investeringen opgehaald kunnen worden. Nu in Breda het stadion van NAC te koop staat zou het een mooie kans zijn voor de supporters om hun club te steunen en gezamenlijk het stadion aan te komen.
Community Finance voor vastgoed
Dit zou een kans voor Community Finance zijn. De fans kunnen zich groeperen en niet alleen de financiering op tafel krijgen, maar ook collectief het beheer overnemen van het vastgoed.
Tienduizend supporters als eigenaar
Wanneer de gemeente het stadion verkoopt aan de supporters, dan zouden zij het stadion zonder winstoogmerk kunnen verhuren aan de club. Tienduizend supporters die gemiddeld voor 500 euro aandelen Rat Verlegh Stadion kopen hebben voldoende om het stadion aan te kopen.
De fanclub is er in ieder geval klaar voor om financieel bij te springen. In een artikel van vorig jaar werd hier al een voorzet voor gegeven:
dat wij onze inbreng zouden willen zien als een investering en niet als een schenking
Een nieuw tijdperk, ook bij NAC, de supporter als serieuze financiële partner."
Investeren en handelen in (delen van) vastgoed via Blockchain
Vastgoedbeheerder Annexum en Blockchain-startup Bloqhouse starten een pilot om aan de hand van blockchain-technologie beleggen in vastgoed bereikbaar te maken. De technologie (die tot stand is gekomen via ondersteuning van het SIDN-fonds) zorgt er voor dat participaties in vastgoedbeleggingen gemakkelijker, sneller en goedkoper te verhandelen zijn.
Crowdfunding op Facebook voor iedereen
Per direct is het nu mogelijk om voor projecten voor goede doelen (of jezelf) via donaties geld op te halen via Facebook bij contacten in je netwerk. Facebook zet hiermee een interessante stap richting de financiële markten. Een volgende stap zou kunnen zijn om later niet alleen donaties, maar ook investeringen op te halen. Facebook heeft al bankvergunningen in veel landen.
Voor goede doelen is de tool gratis in Europa. Voor persoonlijke campagnes wordt 6,9% + $0,30 gevraagd.
Kredietunie Brabant als eerste kredietunie toegang tot BMKB
Kredietunie Brabant mag als eerste partij naast banken en Qredits, gebruik maken van het borgstellingskrediet, de BMKB-regeling. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat bij deze regeling voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten maar een financierende partij niet genoeg zekerheid kunnen bieden.
Borgstellingen voor Alternatieve Financiers
Op dit moment zijn de borgstellingsregelingen nog moeilijk toegankelijk voor alternatieve financiers. Hoewel de BMKB regeling al een half jaar geleden is opengesteld voor niet-banken, is het sinds die tijd alleen Qredits en Kredietunie Brabant gelukt om er voor in aanmerking te komen. Het wordt tijd dat andere aanbieders ook van deze (en andere borgstellingen) gebruik kunnen gaan maken
Voldaan gebruikt app met gezichtsherkenning voor KYC
Nieuwe aanbieders van financiering zijn flexibel en innoveren snel om met nieuwe Fintech oplossingen om formele onderdelen van het aanvraagproces (know-you-customer, anti money laundering, etc) gebruiksvriendelijker te maken. Een mooi voorbeeld is de app met gezichtsherkenning van Voldaan waarmee identiteitsverificatie gedaan kan worden.
Gezocht: Beleidsadviseur FinTech en Innovatie bij DNB
De DNB is op zoek naar een Beleidsadviseur FinTech en Innovatie.
Als beleidsmedewerker FinTech en Innovatie adviseer je de directie en het senior management van De Nederlandsche Bank (DNB) over de impact van technologische innovatie op de financiële sector en het toezicht. Je vertaalt de impact van bijvoorbeeld big data analytics, artifical intelligence en blockchain technologie naar een optimale toezichtaanpak. Dit doe je door high level meetings voor te bereiden, deelname aan nationale en internationale werkgroepen en voorbereiding van beleidsstukken.
Reageren kan tot 28 november via de website van de DNB zelf.
Contact
Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?
Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).
5 jaar geleden....
Op Facebook werd ik deze week herinnerd aan onderstaande gebeurtenis. 5 jaar geleden mocht ik de NYSE Euronext openen, vanwege het winnen van de Accenture Innovation Awards 2012 voor de crowdfunding software van mijn toenmalige bedrijf. De markt was toen nog erg onvolwassen, maar er was veel potentie.
Het professioneler maken van deze markt heb ik me de laatste 5 jaar (inter)nationaal op gestort en er zijn duidelijk verbeteringen te zien, maar we zijn er nog lang niet. Op naar de volgende 5 jaar!
Comments ()