Crowdfunding Research Week | Crowdfunding groeit 22% | Rendement Crowdfunding daalt
Twee "eigen" aankondigingen deze week om te beginnen. Een oproep voor (academische) onderzoekers om deel te nemen aan de eerste internationale "Crowdfunding Research Week" bij de Universiteit Utrecht en de publicatie van een rapport over de potentie van Crowdfunding in Nigeria.
Verder groeit Crowdfunding met 22% in Q1, lijkt rendement op crowfunding leningen af te nemen en worden er in het VK steeds vaker Equity Crowdfunding campagnes gecombineerd met VC investeringen.
Is deze nieuwsbrief doorgestuurd? Aanmelden kan hier.
Veel leesplezier,
Ronald
Crowdfunding Research Week
Afgelopen jaar heb ik veel tijd besteed aan het opzetten van een academisch onderzoekscentrum gespecialiseerd in onderzoek naar Alternatieve Financiering, het European Centre for Alternative Finance bij de Universiteit Utrecht.
Eind van het jaar zullen we meer naar buiten gaan treden, maar in de tussentijd zijn we al druk bezig met de eerste voorbereidingenn. We werken al actief samen met diverse crowdfunding platformen en andere stakeholders en organiseren bijeenkomsten, waaronder de Crowdfunding Research Week.
Crowdfunding Research Week
Van 7-9 juni zullen een groot aantal internationale (academische) onderzoekers naar Utrecht komen om onderzoeksinzichten en data te delen, maar vooral om nieuwe onderzoeksprojecten op te stellen en consortia te vormen tijdens de eerste Crowdfunding Research Week.
Stuur de uitnodiging gerust door naar onderzoekers in jullie eigen netwerken. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle onderzoekers, maar er zijn wel een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Onderzoek: "Crowdfunding Potential for Nigeria"
Deze week publiceerden we, i.s.m Afrika-expert Suzanne Wisse-Huiskes, een rapport naar de ontwikkelingen en het potentieel van crowdfunding in Nigeria.
Belangrijkste conclusies uit het rapport:
- Veel potentieel vanwege goed ontwikkelde financiële industrie, met bijvoorbeeld veel innovatieve mobiele diensten en sterke groei van ondernemerschap.
- Toezichthouder (SEC) is nog erg terughoudend en heeft Equity Crowdfunding een half jaar geleden verboden. Donatie crowdfunding is wel toegestaan.
- Marktomvang van crowdfunding is nu ca. $7-8 Million
Nigeria zit op dit moment nog in fase 1 van het Alternative Finance Maturity Model. Om te groeien zal er een actieve dialoog moeten ontstaan tussen de toezichthouder en de marktpartijen. Voor meer achtergrondinformatie over het model, zie ook mijn presentatie van enkele weken geleden.
Civic Crowdfunding handboek
Via een tip van Joost Heinsius werd ik gewezen op een mooie publicatie over de mogelijkheden en kansen voor Civic Crowdfunding. Het complete handboek kan hier rechtstreeks gedownload worden (PDF).
Een handig overzicht voor (lokale) overheden die met civic crowdfunding aan de slag willen. Niet alleen worden de basis vragen beantwoord: "Wat is civic crowdfunding?", "Waarom gebruiken lokale overheden Crowdfunding" en "Hoe kunnen lokale overheden er meer gebruik van maken?", maar er wordt ook een model beschreven hoe overheden er stap voor stap meer gebruik van kunnen maken, van "Passive Observer" -> "Active Supporter" -> "Catalyser of Activity" -> "Confident Leader".
Crowdfunding groeit 22% in Q1 - Vooral door grotere projecten
De markt van crowdfunding in Nederland is wederom gegroeid. In het eerste kwartaal van dit jaar is de markt van crowdfundingleningen en – aandelen uitgekomen op 36,5 miljoen euro verdeeld over 233 projecten, blijkt uit een analyse van CrowdfundMarkt.nl. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 is dit een stijging van 22%.
Toename platformen
Ook interessant is de toename van Crowdfunding platformen die bij de AFM geregistreerd staan. Terwijl de markt al erg vol is, zijn er afgelopen jaar toch weer 10 nieuwe platformen bijgekomen. Alleen al uit deze cijfers is echter wel te zien dat er maar weinig van die platformen zullen overleven en er een consolidatie plaats gaat vinden in de komende jaren.
Equity crowdfunding rondes worden groter en worden samen met VCs gedaan
De investeringsrondes in het VK worden niet alleen groter, maar ook steeds meer personen nemen deel in een financieringsronde. In de laatste financieringsronde van Mondo investeerden 6500 personen £2,5M als onderdeel van een £22M Serie-C ronde.
Fintech startup Revolut haalde nu £4M op in een campagne bij Seedrs, terwijl het al eerder £1M ophaalde via concurrent CrowdCube, waarmee er een stevig concurrentiegevecht gestart is waarbij beide platformen elkaars successen weg proberen te kapen voor nieuwe rondes.
Interessant hierbij is dat Revolut voor £17M aan voorinschrijvingen had ontvangen van meer dan 10,000 investeerders, maar ze maximaal £4M uit konden geven. Er is duidelijk een grote interesse bij investeerders in VK.
Daarnaast past deze co-financiering ook in een actuele trend waarbij VCs en de crowd samen, onder dezelfde voorwaarden, investeren. In Nederland gebeurd het nog weinig, maar ik verwacht ook heir de komende tijd meer grote (equity) crowdfunding deals, waarbij VCs en informele investeerders een deel van de financiering regelen en teven de crowd mee kan participeren. Steeds meer Nederlandse scale-ups zien ook de potentie hiervan om meer ambassadeurs aan zich te binden.
Rendement Crowdfunding is dalende
Lector Lex van Teeffelen heeft een uitgebreide analyse gepubliceerd van de Nederlandse crowdfunding platformen, waarbij hij in eerste instantie heeft gekeken heeft naar de herkenbaarheid van de Nederlandse crowdfunding platformen en op welke manier zij (transparant) rapporteren over defaults.
Op basis van de publiek beschikbare data heeft hij daarna een berekening gemaakt over de rendementen van de diverse platformen en een verwachting uitgesproken over de rendementsontwikkeling van de diverse platformen. Bij (bijna) alle platformen verwacht hij een lager rendement op langere termijn.
Comments ()