AFM aanbevelingen gaan niet ver genoeg | Meer transparantie bij EU platformen | ICOs gereguleerd door SEC
Na alle aandacht vorige week over de waarschuwing van de AFM over de risico's van crowdfunding, reageert de sector positief op de aanbevelingen. Al langere tijd bepleit ik voor meer duidelijkheid rond regelgeving en dit wordt nu breder ondersteund al gaat het wat mij betreft nog niet ver genoeg. Via de Europese branchevereniging zijn er vanaf 2018 gelukkig al verdergaande afspraken gemaakt over transparantie .
Het grote internationale nieuws was dat de Amerikaanse SEC zich heeft uitgesproken over Initial Coin Offerings.
Afsluitend een analyse over de sterk opkomende samenwerking tussen alternatieve en "traditionele" financiers en een artikel over Revolut, een snelgroeiende Fintech scale-up die haar klanten laat mee investeren in de groei van het bedrijf.
Veel leesplezier,
Ronald
PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.
Crowdfunding hoort thuis op een door de AFM gereguleerde beurs
De waarschuwing van de AFM over de risico's van crowdfunding voor sommige investeerders, heeft heel wat stof op doen waaien. Vorige week schreef ik hier al uitgebreid over en de afgelopen dagen reageerden veel van de platformen.
OnePlanetCrowd geeft aan dat ze al aan alle eisen voldoen, Geldvoorelkaar en Lendahand melden dat ze z.s.m. hun systemen aan gaan passen om projecten 48 uur op de site te tonen voordat investeerders kunnen investeren. Collin Crowdfund is ook positief over de aanbevelingen, maar heeft nog vragen bij de 48-uur regel en ziet meer in de mogelijkheid voor investeerders om binnen 14 dagen zich terug te trekken.
In grote lijnen zijn alle platformen positief over de nieuwe aanbevelingen al zijn er voor een aantal platformen nog wel onduidelijkheden over de invulling.
Beperkte aanpassingen op dit moment
Als we concreet bekijken wat de AFM heeft benoemd, dan vallen de aanpassingen voor de meeste platformen wel mee. Zelf had ik veel liever gewild dat de AFM al een stuk verder zou zijn met concrete wetgeving rond de verschillende vormen van crowdfunding.
Ik zou met klem willen pleiten voor een duidelijk kader rond equity crowdfunding (gebaseerd op MiFID-ii wat per 3 januari 2018 al in gaat!) en de verschillende vormen van online lending zoals Marketplace/P2P-lending (zie suggesties Peter Verhaar hieronder) en "sociale" crowdlending (neem als voorbeeld bijvoorbeeld Community Bonds in het VK).
Institutionele partijen wachten
Afgelopen jaar heb ik een groot aantal institutionele investeerders gesproken die wachten om de samenwerking aan te gaan met alternatieve financiers. Voor hen is de huidige situatie te onduidelijk. Heldere afspraken zijn belangrijk voor hen.
AFM geeft zelf echter aan dat ze helaas wachten op een nieuw wetgevend kader vanuit het Ministerie van Financiën. Dit wordt rond 2019 verwacht. Hopelijk wordt er goed gekeken naar de wetgeving die al in ca. 10 andere landen in Europa al is ingevoerd en waar positieve (maar ook negatieve) lessen uit geleerd kunnen worden.
Strengere regelgeving
In een opiniestuk in het FD schrijft Peter Verhaar (mede-oprichter Alex Beleggersbank en bestuurder van Monefy) ook dat de AFM niet ver genoeg gaat. Door onvoldoende scheiding van rollen ontstaat er een belangenverstrengeling. Het platform (de beurs), de broker (namens de belegger) en de investmentbank (namens de geldvragers) zouden los moeten opereren.
Ook platform-specialist Martijn Arets besteed in zijn nieuwsbrief aandacht aan het gebrek aan goede regelgeving en benoemd een interessant punt. Als de leningen volgens de AFM zeer snel worden volgeschreven en investeerders hun investeringen moeten spreiden en dus zelf geen tijd hebben om de investeringsvoorstellen te lezen, leveren de platformen dan niet direct beleggingsadvies?
Europese afspraken over transparantie van crowdfunding platformen vanaf 2018
De crowdfunding platformen die zich hebben aangesloten bij het European Crowdfunding Network hebben afgesproken om vanaf 2018 op een eenduidige manier inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van het platform en hoe zij de continuïteit garanderen. In Nederland zijn OnePlanetCrowd en Symbid aangesloten bij dit Europese netwerk.
Voor de overige Nederlandse crowdfunding platformen en de branchevereniging is het goed om deze nieuwe standaard te bestuderen en waar mogelijk over te nemen. Het sluit goed aan bij de Nederlandse Gedragscode, maar geeft een veel concretere uitwerking. Dit helpt de industrie om meer vertrouwen van (institutionele) investeerders en andere stakeholders te krijgen.
Verplicht voor lidmaatschap
Platformen die aangesloten zijn bij ECN verplichten zich er aan om vanaf 2018 deze gegevens te publiceren. De nieuwe afspraken komen bovenop de al geldende Code of Conduct (verplicht) en Charter of Crowdfunders Rights (niet verplicht).
Belangrijkste elementen die in de nieuwe standaard terugkomen zijn de structuur van de onderneming (belangrijkste bestuurders en aandeelhouders), defaults en groeicijfers van het platform, maar ook de manier waarop platformen projecten selecteren en beoordelen (due dilligence), hoe de payment oplossingen geïmplementeerd zijn en wat de procedures zijn bij fraude, het beschermen van data en hoe belangen gewaarborgd zijn bij een mogelijk faillissement van het platform.
Nieuwe Board of Directors aangesteld
De nieuwe richtlijnen zijn aangekondigd op het moment dat de nieuwe Board of Directors is benoemd voor 2017-2019.
SEC to blockchain community: "You are now regulated"
Het zat er al enige tijd aan te komen, maar de Amerikaanse SEC heeft aangekondigd dat specifieke Initial Coin Offerings onder toezicht van de SEC zullen vallen, vanwege het feit dat de verkochte tokens daadwerkelijk effecten zijn.
In een zeer uitgebreide artikel wordt uitgelegd aan potentiële investeerders in ICOs waar ze op moeten letten. Een aanrader voor iedereen die zich hier meer in wil verdiepen of wil begrijpen wat deze nieuwe "virtuele" effecten nu daadwerkelijk zijn. Een basis introductie over ICOs heb ik 2 weken geleden in een eerdere nieuwsbrief al gedeeld.
Samenwerking alternatieve en bestaande financiers
Voor aanbieders van alternatieve financiering is het belangrijk om de samenwerking te zoeken met bestaande financiële organisaties, maar ook met andere vormen van alternatieve financiering. Hierbij een korte samenvatting van samenwerkingen die ik de afgelopen periode ben tegengekomen.
SyndicateRoom & Lendinvest
SyndicateRoom, een equity crowdfunding platform met een netwerk van vermogende particulieren, gaat de nieuwe obligaties van LendInvest voor financiering van vastgoed aanbieden aan haar netwerk. LendInvest biedt haar obligaties sinds kort niet meer zelf aan aan particulieren. De samenwerking met SyndicateRoom geeft particuliere investeerders nu weer toegang tot deze obligaties.
De obligaties hebben een looptijd van 5 jaar en bieden een rente van 5,25%. Het totale doelbedrag is £50 miljoen met een minimum inleg van £2,000 en gaat ook nog via 6 andere traditionele financiële organisaties aangeboden worden.
Het aanbod wordt hier in detail geanalyseerd vanuit het oogpunt van een investeerder.
Fidor bank opent Fintech marktplaats
De nieuwe bank Fidor (100.000 gebruikers in Duitsland en VK) is gestart met het aansluiten van alternatieve financiers op haar platform. De bank heeft hiervoor een marktplaats geopend waar Robo advisor Nutmeg en Equity Crowdfunding platform Seedrs zijn aangesloten. Via een aparte crowdfunding pagina kunnen gebruikers van Fidor met hun eigen account direct participeren in projecten op Seedrs.
In Europa zien we meer van dit soort Fintech marktplaatsen ontstaan waar specifieke (beleggings)diensten worden gekoppeld voor gebruikers. Starling Bank heeft al een samenwerking met Moneybox aangekondigd en ook Revolut heeft aangegeven met partners samen te werken
Bud's Market+
Een van de al verder ontwikkelde platformen is Bud. In de Bud's market kunnen in de portfolio al investeringen van Assetz Capital, Ratesetter, Landbay en Zopa worden bijgehouden.
Revolut - $66m Venture Capital + Crowd mee investeren
Een mooi voorbeeld van een bedrijf die haar eigen klanten (700.000) mee laten investeren via crowdfunding is de Fintech online bank Revolut. Via een Serie-B ronde werd al $66 miljoen opgehaald, maar in een nieuwe ronde mogen de klanten (in eerste instantie de 5.000 klanten met een betaalde Premium account) ook aandelen te kopen.
£4 miljoen ronde ruim overschreven
Vorige jaar werd in een eerdere ronde al £1 miljoen opgehaald via CrowdCube (waarbij 10.000 investeerders hadden aangegeven £17 miljoen te willen investeren) en dit jaar is de bedoeling om £4 miljoen op te halen. Afgelopen week werd in de voorinschrijving door 38.705 investeerders voor ruim £18 miljoen aan investeringen gevraagd. Ook deze ronde is dus weer ruim overschreven.
Contact
Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)
Comments ()