$20M voor Harvey slachtoffers | £12m reclame budget Funding Circle | Crowdfunding wetgeving

Een analyse over de opkomst van community financiering van grond voor agrarische ondernemingen, nogmaals enkele artikelen over de noodzaak van crowdfunding wetgeving, maar ook een aantal succesverhalen over $20 miljoen aan donaties voor slachtoffers van watersnood in Houston en $200 miljoen aan investeringen voor vastgoed in Colombia.

Besproken trends zijn verder de groeiende investeringen van AltFin bedrijven in marketing (£12 miljoen door FundingCircle) en een overzicht van landen (Noorwegen, België en Dubai) waar nieuwe vormen van Alternatieve Financiering mogen starten of formeel worden gereguleerd.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Trend: Grond van agrarische bedrijven steeds vaker aangeschaft door coöperatie van betrokken bewoners

Melkveehouder Irene van de Voort gebruikt crowdfunding om meer grond in gebruik te krijgen. Een mooi voorbeeld van lokale betrokkenheid van bewoners in de buurt die haar willen helpen om op een duurzame manier uit te breiden en een (klein) rendement willen ontvangen.


De Remeker Landcoöperatie
De grond wordt aangekocht via een aparte organisatie, de Remeker landcoöperatie. Particulieren kunnen een of meer certificaten kopen van € 25.000 per stuk. Met het ingelegde geld koopt de coöperatie percelen rond de boerderij en verpacht de grond aan het bedrijf van Irene. Op dit moment is hiermee 4 hectare extra grond aangekocht. Wie zijn deze investeerders volgens Irene?

"Het gaat om mensen die bewust met hun spaargeld willen omgaan en kiezen voor een groen rendement. De inleggers bepalen samen in de algemene vergadering van de coöperatie het rentepercentage. Dat ligt vanaf de oprichting op 1,5%. Onze investeerders kennen ons bedrijf, steunen onze bedrijfsstrategie en willen daar graag een bijdrage aan leveren.”

Burgers vaker de "boerenleenbank"
Dit voorbeeld staat niet op zich. Steeds vaker wordt bij agrarisch bedrijven community financiering ingezet om bedrijven over te nemen of uit te breiden. Het past ook goed in de trend dat bedrijven de "assets" (in dit geval de grond) niet meer in eigendom hoeven te hebben. Dit creëert mogelijkheden voor betrokken consumenten om een deel van hun vermogen te investeren in grond en dit ter beschikking te stellen aan de agrarische bedrijven.

"Een gewaarschuwde menigte telt voor veel"

Vorige week schreef ik al uitgebreid over crowdfunding wetgeving en deze week was er weer veel aandacht in de financiële media. Afgelopen vrijdag was ik een half uur bij BNR aanwezig (luister hier terug van 0:50 tot en met 1:14) om hierover te spreken en in het FD kwam ook weer een uitgebreid artikel voorbij.

Crowd Relations
Binnen dit artikel vond ik het ook belangrijk om naast alle commotie en aandacht (terecht!) voor de (zelf)bescherming van investeerders, ook aandacht te geven aan de kant van de ondernemer en dan vooral voor het échte crowdfunden, waarbij de ondernemer crowdfunding actief inzet om een ambassadeursnetwerk op te bouwen of te versterken. En de komende discussie rond crowdfunding regulering moeten we dit altijd in het achterhoofd houden om te voorkomen dat we uiteindelijk uitkomen op een platgeslagen versie van online leningen verstrekken.

Poll op FD
Bij het online artikel van het FD werd ook een poll geplaatst. Het meest schokkende is wel de extreem lage score (7%) dat platformen op dit moment gewoon goed werken. Er moet duidelijk iets gebeuren om het vertrouwen van de investeerder (terug) te winnen.

$20 miljoen voor hulp aan slachtoffers Houston gecrowdfund

Via Peter Michel Heilmann werd ik gewezen op het gigantische succes van American football speler J.J. Wattt (van Houston Texans)  die geld inzamelt voor slachtoffers van orkaan Harvey. Binnen een week is er al $20 miljoen gedoneerd door ruim 185.000 donateurs en is het initiatief bijna een half miljoen keer gedeeld via social media.


Doel $200k
Het oorspronkelijke doel was het ophalen van $200K. Hij doneerde zelf ook $100k Met donaties van grote sponsors als Wallmart ($1 miljoen) en Miley Cyrus ($500k) stapten ook grote donateurs in.

£12 miljoen reclame budget voor Funding Circle

Het Engelse Funding Circle is van plan om het komende half jaar £12 miljoen te investeren in TV, radio en outdoor reclame. Er wordt gestart met een 30 seconde video van een drummer die prime-time op TV wordt uitgezonden. Er werd al enkele jaren gebruik gemaakt van billboards en reclame in de Londense metro en in 2014 werd al een eerste video vertoond, maar dat kreeg geen vervolg. Nu de aanbieders zich nogmaals op de massa media richten en er fors in gaan investeren, lijkt het moment aangebroken dat ook het grote publiek mogelijk klaar is om crowdlending in te gaan zetten.

Veel AltFin aanbieders in Europa focussen zich nog op online en social media campagnes. Symbid even enige tijd geleden een TV reclame gehad. Benieuwd trouwens naar de resultaten daarvan.

Groei van Seedrs via VC & Crowd Equity investeringen

Equity Crowdfunding platform Seedrs heeft in een nieuwe investeringsronde £4 miljoen opgehaald en wil haar klanten ook de kans geven om mee te investeren. Een mooi voorbeeld van VC en Equity Crowdfunding investeringen door een bedrijf die hier al eerder ervaring mee heeft opgedaan.

Al 1.000 crowd investeerders

Via eerdere investeringsrondes in 2013 en 2015 waren in totaal al bijna 1.000 crowd investeerders ingestapt. In de ronde in 2015 werd er  £7.5 miljoen aan VC investeringen opgehaald, gecombineerd met £2.5 miljoen crowd investeringen. Volgens Seedrs was er voor nog £1.5 miljoen interesse om nog meer te investeren op dat moment.

AltFin aanbieders mogen starten in Noorwegen, België en Dubai

Er is internationaal een groot verschil in de type van Alternatieve Financiering die mogelijk zijn in verschillende landen en de mate van professionaliteit van de sector. In enkele landen gaat deze sector pas net van start. Hierbij enkele landen waar nieuwe vormen nieuw worden aangeboden of gereguleerd zijn.

Noorwegen starten met Crowdlending voor bedrijven en vastgoed
FundingPartner (MKB leningen) en Kameo (vastgoed) zijn de eerste crowdlending partijen die van start zijn gegaan in Noorwegen. Hoewel de Nordic Crowdfunding Alliance opgestart is vanuit de Noorse overheid, waren tot nu toe alleen donatie/reward platformen actief in dat land.

België - P2P consumenten leningen
Net als in Nederland, is de markt voor P2P consumenten leningen nog niet ver ontwikkeld. Mozzeno is het eerste bedrijf die toestemming krijgt om in België leningen aan consumenten te gaan verstrekken.

Dubai - Crowdfunding regelgeving gereed
Na een lange voorbereiding heeft de toezichthouder in Dubai bekend gemaakt om ook crowdfunding via leningen aan investeringen mogelijk te maken, als eerste in het de Arabische golfstaten. De Dubai Financial Services Authority laat weten dat hiermee ook de tijdelijke vergunning voor huidige aanbieders (zoals Eureeca, die ook in Nederland actief zijn) officieel gemaakt worden.

Het succes van Equity Crowdfunding financiering voor vastgoed

Via Khashayar Ghiabi gewezen op deze video die een mooi beeld geeft van het succes van een van de grootse crowdfunding campagnes, het financieren van BD Babatá (ruim $200 miljoen), een nieuw flatgebouw in Bogota, Colombia.

BD Bacatá, Colombia’s hoogste gebouw, is gefinancierd door 5,000 individuele investeerders, die allemaal eigenaar zijn van een deel van het gebouw en krijgen elk kwartaal een deel uitbetaald van de winst.

Investering in aparte stichting
De investeringen kwamen binnen in een aparte stichting, die pas uitbetaalde aan de projectontwikkelaar nadat alle vergunningen rond waren en er voldoende klanten waren gevonden voor de appartementen en bedrijfslocaties, waardoor het risico voor de investeerders een stuk verminderd werd.

Zie video hieronder voor de details.

BD Bacatá: Crowdfunding a Skyscraper | The B1M

Onderzoeken

Speciaal voor (academische) onderzoekers van mijn nieuwsbrief, deze week enkele crowdfunding publicaties die ik ontving via de Collaborative Economy Library van o.a. ShareNL en Nesta.

Crowdfunding in Europe: Determinants of Platform Creation Across Countries

Een interessant overzicht van oa Dushnitsky hoe crowdfunding platformen in 15 Europese landen zijn ontstaan.

Crowdfunding Platforms and the Design of Paying Publics

Hoe kan crowdfunding helpen om publieke taken te financieren? Een onderzoek naar een groot aantal UK platformen en hun impact (The Trillion Fund, Crowdfunder, Patchwork Present en ook Newcastle City Council’s P2P lending platform wat is opgezet i.s.m. Funding Circle).

User Behavior in Crowdfunding Platforms - Exploratory Evidence from Switzerland

Op basis van een onderzoek naar 500 projects en meer dan 10,400 donaties op een Zwitsers platform wordt gekeken naar gedrag van donateurs en initiatiefnemers.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)